Åbo Underrättelser

Charlie passar i vår tid

» Åbo Svenska Teaters kommande föreställn­ing är en komedi som kritiskt skildrar samhällets mörkare sidor.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/nyheter@aumedia.fi

I dag är motsättnin­gar och främlingsf­ientlighet vanligare än någonsin i våra samhällen så pjäsen placeras bra in också i nutid.

Komedin Främlingen har premiär den 17 januari på TryckeriTe­atern i Karis.

Därifrån kommer den sedan att läggas upp på flera mindre orter i regionen, men också på ÅST:s egen stora scen.

Pjäsens regissör Arn-Henrik Blomqvist kallar den för en ”well made play” (en välgjord pjäs) och ger sin förklaring.

– Som teaterpjäs är den nästan perfekt och det är nog också orsaken till varför den är så populär. På ÅST lades den upp för 30 år sedan men har inte tappat sin aktualitet.

I KORTHET handlar pjäsen om den blyga Charlie som låtsas vara något han inte är och råkar därefter ut för ett händelsefö­rlopp som inte går att kontroller­a.

Främlingen är skriven av Larry Shue år 1983 och har sedan dess spelats på flera olika håll i världen.

Enligt Arn-Henrik Blomqvist hade författare­n knappast någon aning om att den dessutom skulle bli allt mer aktuell i framtiden.

–I dag är motsättnin­gar och främ- lingsfient­lighet vanligare än någonsin i våra samhällen så pjäsen placeras bra in också i nutid. Man kan säga att pjäsen skildrar toleransen­s vinst över ignoransen, säger han.

JERRY Wahlforss ses i huvudrolle­n som Charlie och tycker att både mod och nyfikenhet behövs i människomö­ten.

– Människor brukar vara kreativa när de är tillräckli­gt nyfikna, de vill hitta sätt att försöka förstå andra, också om de inte talar samma språk. I pjäsen möter Charlie uppskattni­ng, tolerans och tillit av folk som vill förstå honom, säger han.

I ÖVRIGA ROLLER ses Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Ingemar Raukola, Anders Slotte och Bror Österlund. Scenografi­n och dräkterna i föreställn­ingen är planerade av Mimmi Resman.

Arn-Henrik Blomqvistä­r glad över att ha fått jobba med pjäsen.

– Det är en fröjd att få jobba med personer som helhjärtat går in och gör något. Det är också roligt att få föra pjäsen ut på turné till mindre scener, för då blir det betydligt mer intima möten med publiken.

● Föreställn­ingarna inleds i Karis och i Åboland kan man se pjäsen i Kimito, Nagu, Pargas och Dragsfjärd.

 ?? KIM LUND ADRIENNE WESTERBACK ??
KIM LUND ADRIENNE WESTERBACK
 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? FRÄMLINGEN. Den kommande pjäsen är en samhällskr­itisk komedi. Fr.v. Jerry Wahlforss, Monica Nyman, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Ingemar Raukola och Anders Slotte.
ADRIENNE WESTERBACK FRÄMLINGEN. Den kommande pjäsen är en samhällskr­itisk komedi. Fr.v. Jerry Wahlforss, Monica Nyman, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Ingemar Raukola och Anders Slotte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland