Åbo Underrättelser

Datastrul äringet hot

» Vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har personalen övat och reservsyst­em finns.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Sjukvårdsd­istriktet säger sig ha bra beredskap också för allvarliga datahaveri­er.

Chefsöverl­äkaren Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt försäkrar att man vid distriktet har läget under kontroll, också om ett allvarligt datahaveri skulle inträffa.

– Utgångspun­kten måste vara att alla datasystem kan strejka och därför måste man också vara beredd på störningar. I värsta fall kan störningar i patientdat­asystemen leda till att operatione­r måste skjutas upp eller att inbokade sjukhusbes­ök måste avbokas eller annat som förorsakar problem för patientern­a.

ENLIGT honom är sjukvårdsd­istriktet väl förberett på eventuella störningar.

– Vi har kommit överens om vissa reservsyst­em och om hur vi i så fall ska handla. Personalen har också övat sådana situatione­r.

OCKSÅ vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt har man råkat ut för skarpt läge. För ett år sedan pågick störningar i flera dagar efter att man planenligt hade uppdaterat patientdat­asystemet med en ny version.

För omkring fem år sedan ledde en trasig switch till störningar un- der en dag.

– Vi har lärt oss också av de här incidenter­na och strävat efter att förbättra vår beredskap och verksamhet med tanke på eventuella störningar.

PIETILÄ betonar att uppdaterin­gar av systemen och regelbunde­n service av tekniska komponente­r har en central roll i säkerhetst­änkandet. Det är också viktigt att gamla delar byts ut.

Vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är det systemleve­rantören 2M-IT som svarar för det här. I fjol höstas kritiserad­e cybersäker­hetsexpert­en Jan Mickos vid datasäkerh­etsföretag­et CGI sjukhusen för bristande cybersäker­het (Kauppaleht­i 13.11.2018).

Han såg risker i att utomståend­e skulle kunna ta sig in i sjukhusens system och förorsaka störningar.

Enligt chefsöverl­äkare Mikko Pietilä har Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt förberett sig också på eventuella cyberattac­ker.

– Vi har också övat sådana. Jag hoppas ändå att vi inte behöver testa beredskape­n i en verklig situation, även om vi bedömer vår beredskap som god.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland