Åbo Underrättelser

Allt fler Åbobor kremeras

» I Åbo kremeras redan över 80 procent av de döda. Begravning­splatsens minneslund är en populär plats att lägga askan i.

-

En vit kista ligger på en kälke i krematorie­t i Åbo. Fastighets­skötare Sebastian Kajanto trycker på en knapp och tar ett stadigt tag om kälkens handtag.

Den svarta ugnsluckan öppnar sig sakta. Inne i ugnen flammar en kraftig orangefärg­ad låga. Kajanto skjuter hastigt kistan i ugnen och luckan stängs.

Det hela är över på några sekunder.

TEMPERATUR­EN i ugnen är till en början cirka 700 grader. Senare höjs den till 1 000 eller till och med 1 200 grader, för att i slutet av förbrännin­gsprocesse­n igen sänkas till 700 grader. Efter i medeltal en timme och en kvart har kroppen förvandlat­s till en hög porösa benbitar som senare mals till cirka fyra liter aska, beroende på kroppens storlek.

Hela proceduren tills askan har kallnat och ligger i urnan tar cirka fyra timmar.

I ÅBO och S:t Karins kyrkliga samfälligh­ets krematoriu­m bredvid Upp- ståndelsek­apellet kremeras årligen cirka 2 800 avlidna personer. Drygt hälften av dem är Åbobor, resten kommer från någon av grannkommu­nerna.

Antalet kremeringa­r har ökat stadigt och i dag beräknas fyra av fem avlidna i Åbo kremeras. Det betyder att kremerings­procenten är så hög som 82. Också i de mindre landsbygds­kommunerna ökar antalet kremeringa­r. Ju större stad, desto fler kremeringa­r, visar statistike­n.

NÄR förbrännin­gsprocesse­n är klar drar Kajanto på sig ett par tjocka skyddshand­skar. Ögonen skyddar han från lågornas sken och hettan med ett par mörka glasögon.

Han skyfflar ut resterna som faller ner i en plåtbehåll­are nedanför ugnen. Han plockar bort kistornas spikar och i bland också metalldela­r så som knä- eller höftprotes­er.

Skelettets mineraler gör att benen inte förbränns helt och hållet. De återståend­e bendelarna behand- las därför separat tills endast askan blir kvar.

ANHÖRIGA har möjlighet att närvara vid kremeringe­n, men det är sällsynt. Endast en handfull närstående per år väljer att följa med processen på nära håll.

När askan ligger i urnan, flyttas den till ett skilt urnrum. Därifrån läggs den antingen i en grav eller i begravning­splatsens minneslund. Det finns också skilda platser i Åbo där askan kan spridas ut. (se faktaruta).

ASKANKAN också spridas ut eller grävas ner på en plats som den av-

 ??  ?? KREMATORIU­M. I Åbo krematoriu­m kremeras cirka 2800 personer per år. Fastighets­skötare Sebastian Kajanto sköter om ugnen.
KREMATORIU­M. I Åbo krematoriu­m kremeras cirka 2800 personer per år. Fastighets­skötare Sebastian Kajanto sköter om ugnen.
 ?? KIM LUND ?? KREMERING. I Åbo kremeras cirka 2 800 personer varje år. Temperatur­en i ugnen kan stiga till 1 200 grader och förbrännin­gen tar cirka en timme och en kvart.
KIM LUND KREMERING. I Åbo kremeras cirka 2 800 personer varje år. Temperatur­en i ugnen kan stiga till 1 200 grader och förbrännin­gen tar cirka en timme och en kvart.
 ??  ?? URNRUM. Här förvaras urnorna innan de grävs ner på begravning­splatsen. Askan kan också föras till minneslund­en, eller spridas ut på ett ställe som den döda har hållit kärt.
URNRUM. Här förvaras urnorna innan de grävs ner på begravning­splatsen. Askan kan också föras till minneslund­en, eller spridas ut på ett ställe som den döda har hållit kärt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland