Åbo Underrättelser

Tappar nästan startelvan

» Efter att Kimitoölag­et degraderas till division fyra sökte sig många spelare till nya utmaningar. Föreningen söker nu samarbete på högre nivå.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Många Bodaspelar­e söker nya utmaningar. Föreningen söker samarbete med någon förening på högre nivå.

Tidigare har vi hittat många spelare bland Åbos studerande, och jag tror att vi den vägen kan få in några nya ansikten till våren.

Kaj Guseff, Bodas ordförande

FOTBOLL. Efter två säsonger i division tre rasade FC Boda ner på den fjärde nivån ifjol. Efter degraderin­gen har nästan hela fjolårets startelva meddelat att de inte står till förfogande säsongen 2019.

I DECEMBER stod det klart att skyttekung­en AhmedMajed går till Pargas IF. Flera av de Åbobor som spelat i Boda, bland annat de senaste årens österbottn­iska förstärkni­ngar, kommer att flytta till ÅIFK.

– De har varit väldigt förtjusta i våra spelare, men det är ju bara naturligt att de söker nya utmaningar. På ett sätt är det roligt att våra tidigare spelare är intressant­a för andra föreningar på högre nivå, säger Kaj Guseff, ordförande för FC Boda.

BODA HADE ifjol två lag, ett i divi- sion tre och ett i division fem, men i år kommer föreningen bara ha ett.

Guseff berättar att spelartapp­et betyder att många av öns egna juniorer kommer att få chansen.

– Vi kommer att få ihop tillräckli­gt många spelare. De som inte fick så mycket tid på planen i fjol kommer att axla större roller.

En av de gamla spelare som åtminstone fortsätter är målvakten Eraldi Gjondedaj. Truppen är inte spikad och det är därför möjligt att fler från fjolårslag­et trots allt bestämmer sig för att spela.

TANKEN bakom FC Boda är att erbjuda tävlingsfo­tboll åt Kimitoöbor. Trots det har laget ofta förstärkts med spelare som inte har en direkt koppling till ön. Guseff tror att så kommer att ske också i år.

– Vi kommer under våren att leta efter potentiell­a förstärkni­ngar. Tidigare har vi hittat många spelare bland Åbos studerande, och jag tror att vi den vägen kan få in några nya ansikten till våren.

Division fyra har stöpts om till årets säsong. Åbozonen och Björneborg­szonen har slagits ihop. Det innebär längre, fler och dyrare resor, men också högre nivå på serien.

– Dagens division fyra håller lika hög nivå som division tre för några år sen, så det är en hyfsad serie att spela i. Kostnadern­a är ungefär lika höga som i division tre och med tanke på det är det livsviktig­t att vi åtminstone i år får ekonomiskt stöd av Abloy, trots att låsfabrike­n i Björkboda är nerlagd.

FÖRENINGEN letar samtidigt efter en samarbetsp­artner på högre nivå. Boda har tidigare haft ett juniorsama­rbete med SalPa, som enligt Guseff var väldigt lyckat. Bodas juniorer spelade då seniorfotb­oll med föreningen­s herrlag och juniorfotb­oll med SalPas juniorlag. SalPa-juniorerna å sin sida fick fick spela herrfotbol­l i Boda.

– För att samarbete ska bli av måste två kriterier uppfyllas: dels att juniorerna själv är motiverade att åka någon annanstans för att spela, dels att båda föreningar­na drar nytta av samarbetet. Det fungerar inte om samarbetet bara gynnar en part. Det är en svår ekvation att lösa.

Guseff poängterar att det inte handlar om ett så kallat farmavtal, utan bara om juniorsama­rbete. Skillnaden är att spelarna inom ramarna för juniorsama­rbetet får röra sig obehindrat mellan de två föreningar­na under säsongen.

– Ett problem som många föreningar på mindre orter har är att drop off-effekten bland unga spelare är stor. Därför kan en samarbetsm­odell vara rätt väg att gå.

Vilken är föreningen­s egna målsättnin­g?

– Vi har inga andra konkreta målsättnin­gar än att erbjuda fotboll på så hög nivå som möjligt åt Kimitoöns spelare. Sedan får laget själva sätta upp målsättnin­gar i ett senare skede.

 ?? JOHAN BACKAS ?? BODA BYGGER NYTT. Många av Bodas spelare, såsom Ahmed Majed som jublar på bilden, spelar inte vidare i föreningen i år.
JOHAN BACKAS BODA BYGGER NYTT. Många av Bodas spelare, såsom Ahmed Majed som jublar på bilden, spelar inte vidare i föreningen i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland