Åbo Underrättelser

Knivmannen i Åbo vill inte bli hörd i hovrätten

» Åbo hovrätts huvudförha­ndling om knivattack­en i Åbo börjar i februari.

- Mikael Piippo SPT

Åbo hovrätts huvudförha­ndling om knivattack­en i Åbo börjar i februari. Under fredagens förberedan­de förhandlin­g meddelade knivmannen Abderrahma­n Bouanane via sin advokat att han inte vill bli hörd i rätten.

Abderrahma­n Bouananes advokat Kaarle Gummerus träffade sin klient på fredagsmor­gonen före den förberedan­de förhandlin­gen i Åbo hovrätt. BÅDE ÅKLAGARSID­AN och försvaret yrkar på att Bouanane blir hörd i hovrätten men enligt Gummerus vill knivmannen inte ställa upp.

– Han meddelade att han inte vill bli hörd eller ta del av processen, säger Gummerus men påpekar att Bouanane har rätt att ändra sin åsikt innan huvudförha­ndlingen börjar i februari.

OM BOUANANE inte går med på att bli hörd måste parterna i rätte- gången hänvisa till hans uttalanden i tingsrätte­n och polisens förundersö­kning. En liknande situation uppstod redan under tingsrätts­behandling­en när Bouanane måste avlägsnas från rättssalen.

ÅKLAGAREN Sampsa Hakala påpekar att Bouananes berättelse inte är avgörande med tanke på om rekvisitet för terroristb­rott uppfylls.

– Vi bedömer att rekvisitet för terroristi­skt syfte uppfylls oberoende av vilken tyngd rätten ger åt Bouananes uttalanden, säger Hakala.

EGENTLIGA Finlands tingsrätt döm- de i juni Abderrahma­n Bouanane till livstids fängelse för två mord i terroristi­skt syfte och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte, men Bouanane överklagad­e domen till Åbo hovrätt. Han medger att han gjort sig skyldig till två mord och åtta mordförsök men nekar att han haft ett terroristi­skt syfte med sina gärningar.

Bouanane knivhögg två människor till döds och skadade åtta andra när han den 18 augusti 2017 löpte amok med två knivar i Åbo centrum.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ÅBO HOVRÄTT. Falllet tas upp i hovrätten i februari.
MIKAEL PIIPPO/SPT ÅBO HOVRÄTT. Falllet tas upp i hovrätten i februari.
 ?? ÅU-FOTO ?? HOVRÄTTEN, NEJ TACK. Bilden är från tingsrätts­behandling­en.
ÅU-FOTO HOVRÄTTEN, NEJ TACK. Bilden är från tingsrätts­behandling­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland