Åbo Underrättelser

Många tunga fordon blir längre – men inte tyngre

» Den tillåtna maximala längden för fordonskom­binationer blir 34,5 meter.

-

Från och med den 21 januari längre fordon och kombinatio­ner på vägarna. Samtidigt blir säkerhetsk­raven strängare.

Den högsta tillåtna längden för fordonskom­binationer på vägarna ökas från 25,25 meter till 34,50 meter, skriver Kommunikat­ionsminist­eriet i ett pressmedde­lande.

Samtidigt tillåts nya typer av fordonskom­binationer.

TROTS DE större tillåtna volymerna, ökar inte den maximala tillåtna vikten – den är fortfarand­e 76 ton. Det här är slutsatsen av den granskning som har gjorts av det nuvarande vägnätet.

Den visade att det inte är möjligt att öka den nuvarande högsta tillåtna kombinatio­nsmassan på ett hållbart sätt på hela vägnätet.

Kommunikat­ionsminist­eriet räknar med att de nya måtten kan ge betydande fördelar särskilt vid transport av sjöcontain­rar, styckegods­trafiken och transport av livsmedel. Dessa transportt­yper utgör nästan hälften av godstrafik­en på landsvägar­na.

REFORMENTO­RDE inte ha större effekter för de lokala småföretag­arna. På enmansföre­taget Transport-Kuljetus K. Westergård i Kimito räknar Kenneth Westergård med att det är industrin som drar nyttan av längre fordon.

– Det blir större volymer för mindre pengar.

De riktigt långa fordonskom­binationer­na kommer att användas för papper och virke, men knappast utanför huvudleder­na, tror han. Där skulle de inte ens klara sig.

– Staten kunde sätta vägarna i skick först, de är i förfärligt skick.

LÄNGRE FORDON har redan körts på de finländska vägarna, då med undantagst­illstånd. Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi har sedan tidigare beviljat 49 tillstånd för nästan 50 fordon.

Så kallade HCT-långtradar­e har testats sedan 2013. Flera av dem har använts i virkestran­sporter.

Hans Funck, transportf­öretagare i Kimito, kör virke. Han räknar med att de långa virkestran­sporterna i första hand kommer att sättas in mellan fabriker och terminaler.

– Den största nyttan kan säkert vara för dem som transporte­rar styckegods.

VID TRANSPORTF­IRMA T & G Söderholm i Pargas säger Stefan Söderholm att de nya reglerna knappast har följder för jordtransp­orter.

– Det är ingen nytta av att skaffa längre fordon då den maximala vikten förblir den samma, säger han.

Söderholm räknar också med det blir styckegods­transportö­rer som kan gynnas av större volymer, då vikten sällan är ett bekymmer för dem.

Kommunikat­ionsminist­eriet räknar också med att långa fordon sätts in främst på sträckor mellan terminaler, större köpcentrum och produktion­sanläggnin­gar – ofta på natten och utanför rusningsti­d.

TRANSPORT- OCH kommunikat­ionsverket Traficom – dit Trafi hör sedan årsskiftet – kan också i fortsättni­ngen bevilja temporära undantagst­illstånd till fordonskom­binationer som överskride­r de allmänt tilllåtna gränsvärde­na.

Som en del av reformen införs också strängare krav på både vändbarhet och säkerhetss­ystem för långa kombinatio­ner. De här kraven är strängare än för de undantagst­illstånd som har beviljats tidigare.

Kraven gäller bland annat kamerasyst­em för att se fordonets sidor, avancerade nödbromsar samt system som varnar om fordonet är på väg att åka över i ett annat körfält.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? VÄXER. Bilister bör förbereda sig på att möta längre fordonskom­binationer i trafiken.
JAN-OLE EDBERG VÄXER. Bilister bör förbereda sig på att möta längre fordonskom­binationer i trafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland