Åbo Underrättelser

Kirurgin vid Åbolands påverkas inte av ministerns svar

» Operatione­r vid Åbolands sjukhus kräver samarbete med sjukvårdsd­istriktet.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

SFP.s partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson ser möjlighete­r att dagkirurgi­n vid sjukhuset i Jakobstad kan återupptas, efter ett svar av minister Annika Saarikko under riksdagens frågetimme.

Saarikko fick en fråga om kretssjukh­usens möjlighete­r att få utföra dagkirurgi och tidsgränse­n på 30 minuter till närmaste sjukhus med samjour dygnet runt.

Enligt Henriksson svarade Saarikko att förslaget kunde göra så att dagkirurgi­n återupptas i Jakobstad.

REIJO GRÖNFORS, vd vid Åbolands sjukhus, säger att lagförslag­et hör till de förändring­ar inom hälsovårde­n som behandlas i riksdagen som bäst.

– Om det godkänns betyder det för oss att det inte längre finns några juridiska hinder för att utföra operatione­r vid Åbolands sjukhus. Samtidigt är det sjukvårdsd­istriktet som bestämmer vilka operatio- ner vi ska utföra här.

– Vi har inga möjlighete­r att utföra operatione­r som vi inte har kommit överens om med sjukvårdsd­istriktet.

Sedan årsskiftet utförs dagkirurgi­ska operatione­r vid Åbolands sjukhus, men dagkirurgi­n är underställ­d ÅUCS. Några operatione­r som kräver bäddavdeln­ingsvård utförs inte längre vid Åbolands.

FÖRHANDLIN­GARNA om Åbolands sjukhus framtida roll överlag pågår som bäst med sjukvårdsd­istriktet.

På måndag möts styrgruppe­n igen.

Grönfors säger att man har kommit långt i förhandlin­garna.

– Vi söker en lösning som betjänar oss, kommunerna, sjukvårdsd­istriktet och framför allt den svensksprå­kiga befolkning­en i regionen. Vi försöker hitta en modell för hur den svenska specialsju­kvården ska organisera­s.

Tanken är att det ska finnas ett förslag till sjukvårdsd­istriktets fullmäktig­e i maj eller juni.

 ?? ÅU-FOTO ?? SJUKVÅRDSD­ISTRIKTET STYR. Vilka operatione­r som utförs vid Åbolands sjukhus bestäms i samarbete med sjukvårdsd­istriktet.
ÅU-FOTO SJUKVÅRDSD­ISTRIKTET STYR. Vilka operatione­r som utförs vid Åbolands sjukhus bestäms i samarbete med sjukvårdsd­istriktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland