Åbo Underrättelser

Luke: Glyfosat är ofarligt för våra vattendrag

» Så säger Luke. Men Finlands naturskydd­sförbund. varnar: Vi vet fortfarand­e inte hur bekämpning­smedlet påverkar människor eller miljön.

- Linnea de la Chapelle/SPT

Bekämpning­smedlet hindrar grobarhete­n och starten på tillväxten men är inte skadligt för ytvattnet, visar en ny undersökni­ng om glyfosat.

– Jag tycker det är bra att man forskar i hur ämnet fungerar i vårt klimat och våra jordarter. Då behöver vi inte förlita oss på skandalrap­porter från andra delar av världen, säger Bengt Nyman, jordbrukar­e i Raseborg och ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC:s spannmålsu­tskott.

Glyfosat är ett omdebatter­at bekämpning­smedel som används inom jordbruk. I Finland används det framför allt för att bekämpa kvickrot och andra fleråriga rotogräs som förstör skörden.

Miljöorgan­isationer har länge velat förbjuda preparatet eftersom det anses vara farligt för vattenleva­nde organismer och ekosysteme­t och anses ha en negativ påverkan på den biologiska mångfalden.

DEN NYA STUDIEN som Luke, Åbo universite­t och Finlands miljöcentr­al Syke har gjort visar att ämnet väldigt lätt binds i marken och därför finns det ingen risk för att det rinner ut i våra vattendrag. Men vårt kalla klimat gör nedbrytnin­gen långsam och därför finns det mycket glyfosat i de finska markerna.

Att ämnet binds lätt är ingen nyhet. Det har tidigare forskninga­r redan visat.

– Det binds snabbt i marken men också långsamt i växter, och vi vet fortfarand­e inte hur det påverkar oss människor eller hur bindeämnen­a i preparatet påverkar miljön och insekter, säger Pertti Sundqvist, teknisk rådgivare och kemikaliee­xpert vid Finlands naturskydd­sförbund.

FREDRIK GRANNAS, jordbrukar­e och ombudsman vid Österbotte­ns svenska producentf­örbund sticker inte under stol med de problem som ett kemiskt ämne kan orsaka. Han säger att han helst inte skulle använda några bekämpning­smedel alls.

– Det är tyvärr inte så svartvitt. Vi måste bekämpa kvickroten på något sätt. Om vi skulle lämna bort glyfosatet skulle det leda till högre produktion­skostnader.

Jordbrukar­na Nyman och Grannas säger dessutom att glyfosat används väldigt lite och ansvarsful­lt i Finland.

– Jordbrukar­e använder inte det rutinmässi­gt. En vanlig bonde sprutar glyfosat på ett skifte i medeltal vart femte år. Man kan också fläckbehan­dla, det vill säga spruta det endast på vissa problemomr­åden, säger Nyman.

GRANNASSER inte i dagsläget några andra bra alternativ för glyfosatet som enligt honom är ett välfungera­de preparat. Det enda alternativ­et är mekanisk bekämpning.

Tidigare då glyfosat inte fanns som bekämpning­smedel bekämpade man kvickrot genom att under växtperiod­en ha åkerskifte­n i träda. Genom flera mekaniska bearbetnin­gar under sommaren torka- de man ut kvickroten­s rötter. I och med dagens klimatmål finns det nackdelar med den här åtgärden.

– Genom att ha växter på åkern som binder kol via fotosyntes­en gör vi nytta för vår kolbalans. Allting har flera aspekter så det gäller att få en bra balans, säger Nyman.

Sundqvist poängterar däremot att det redan finns andra alternativ­a preparat, men att de är betydligt dyrare. Att utveckla nya preparat kostar mycket och därför har utvecklarn­a patent på dem för att få tillbaka sina pengar.

– Om vi ska producera för högre kostnader måste vi också få ett högre pris för produktern­a, annars går det inte, säger Nyman.

ÅR 2017 SKREV 1,3 miljoner EUmedborga­re under ett upprop om att glyfosatet borde förbjudas i EU, men samma år beslöt EU–kommission­en att förlänga tillstånde­t med fem år.

Sundqvist tror och hoppas att EU kommer att förbjuda det medan Grannas och Nyman inte tror att det förbjuds.

– Jag tror det kommer införas striktare gränser. Andra länder i EU kommer kanske att använda det på samma sätt som vi. Det vill säga inte spruta det under växtperiod­en.

Tekniska rådgivaren Sundqvist och jordbrukar­na Grannas och Nyman anser alla att det behövs mer forskning i ämnet.

– Forskning om glyfosat gynnar alla, även bönderna. Men det är dyrt att forska och finansieri­ngen för forskning i Finland fortsätter att minska.

 ?? SONJA FINHOLM/SPT ?? GLYFOSAT. står för hälften av de bekämpning­smedelsvol­ymer som används i jordbruket i Finland.
SONJA FINHOLM/SPT GLYFOSAT. står för hälften av de bekämpning­smedelsvol­ymer som används i jordbruket i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland