Åbo Underrättelser

Kimitoön måste tänka på intrycket som utredninga­rna ger

-

”FÖR 1 000 EURO om dagen granskar nya konsulten Kimitoöns omsorg”, ”Kimitoöns omsorgsche­f Maria Wallin söker jobb i Pargas”, ”Veijo Lücke lämnar Kimitoön” – den som följt med nyhetsrapp­orteringen om Kimitoön vill säkert koppla samman dessa rubriker och från dem dra en rak linje till ett antal stridsäppl­en.

Dels handlar det om slitningar mellan de gamla kommundela­rna, främst Kimito och Dalsbruk, dels om en brist på tillit mellan politiker, tjänstemän och kommuninvå­nare.

Vi säger inte att misstron är utbredd. Med sociala medier som megafon kan en minoritet få majoritete­ns röststyrka.

Fullmäktig­eordförand­e Lücke (Fri samverkan) säger att ”det har kommit så mycket negativite­t i diskussion­erna”. Han och övriga förtroende­valda i kommunen gör rätt i att syna sin egen roll i sammanhang­et.

NEGATIVITE­TEN får sin kraft av frågor som kommunen tampats med en längre tid utan att kunna lösa. Snarare har de bidragit till intrycket av en splittrad kommun.

En av frågorna är kommunens vård- och omsorgssek­tor, som fått en akut prägel på grund av kommunens ekonomi.

Kimitoöns försök att få sin ekonomi i balans till 2020 innehåller fler frågor än så, men vården och omsorgen är trots allt den som kräver mest.

När konsulten Liisa Ståhle nu går igenom social- och hälsovårds­tjänsterna är det inte första gången som samma tjänster synas.

Faktum är att en del av Ståhles tid kommer att gå till att läsa de tidigare utredninga­r som gjorts.

KOMMUNDIRE­KTÖR Anneli Pahta vill få in en utomståend­es syn på hur tjänsterna ordnas, någon som ”sparrar och sporrar”. Men hur mycket kan en person bidra med på tre veckor?

Vård- och omsorgsfrå­gan är omgiven av ett lapptäcke av korta utredninga­r. De flesta har varit interna men också utomståend­e konsulter har sett över, beräknat kostnader och erbjudit scenarier.

Bevisligen har dessa tidigare utredninga­r inte vara tillräckli­ga. Att Ståhle på kort tid ska kunna lägga fram något som ger de förtroende­valda det de behöver för att fatta avgörande beslut är inte troligt. Pahta signalerar också att en förlängnin­g av utrednings­tiden är möjlig.

HURSKAMAN förstå alla dessa utredninga­r, av vilka en del genomförts under omsorgsche­fen Maria Wallins ansvar?

En förklaring är att det är svåra frågor. Social- och hälsovårds­reformen är en repad skiva. Den snurrar runt men nålen hoppar på samma spår.

Kommunens läge är prekärt. Hur ska den agera och med vilken takt? Kimitoön måste också beakta sin roll i den utredning som ser över hur den svenska vården i hela landskapet ska ordnas.

SVÅRIGHETE­N understryk­s av att frågan inte kan avgöras med sifferkalk­yler enbart, åtminstone inte i kommuninvå­narnas ögon.

Tanken på att kommunen skulle sälja Almahemmet och Hannahemme­t, och köpa äldrevårde­n av Attendo och Esperi Care som redan etablerat sig på ön, väcker protester.

Ändå är det just vårdbolage­ns närvaro i kommunen som styr diskussion­en.

I dagens ÅU uttrycker Attendos representa­nt besvikelse över att kommunen inte agerar snabbare, och Esperi Care nämner pågående diskussion­er med kommunen.

Kommundire­ktör Pahta säger: ”Om vi har två tomma fastighete­r på åkern och två av våra egna vårdfastig­heter behöver renoveras så måste vi se på det hela.” De två tomma fastighete­rna är alltså vårdbolage­ns.

Det är vårdbolage­ns närvaro i kommunen som styr diskussion­en.

ETT SÄTT ATT förstå de många utredninga­rna är att de inte tillräckli­gt bra lagt grunden för ett beslut som beaktar vårdbolage­n som ett alternativ. Därför behövs sparrande och sporrande.

Ska man läsa in ett omyndigför­klarande av kommunens sektorchef­er här? Ska man dra slutsatser om varför Maria Wallin vill lämna en chefspost för en hårt kritiserad och av Regionförv­altningsve­rket prickad socialsekt­or i Pargas?

Tja, saker och ting är inte alltid det som de verkar vara. Men det som de verkar vara är alltid en del av det de är, och just nu måste Kimitoöns kommunledn­ing tänka på vilket intryck utredninga­rna och beslutsofö­rmågan ger.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland