Åbo Underrättelser

Om plast och miljö

-

PLAST. Kampanjen ”plastfri skärgård” (ÅU 11.1.2019) vill få skolor, elever, föreningar och företag att anti-plastjobba.

Jag önskar kampanjen lycka till och hoppas att den hjälper till att minska onödig förbruknin­gen av engångsmat­erial, och framför allt förhindra att plast hamnar ut i naturen! Plast ska antingen återvinnas eller förbrännas till energi.

Samtidigt måste vi komma i håg att det livsmedel vi köper i plastförpa­ckning är otroligt mycket mera resurskräv­ande än själva förpacknin­gen. Lösviktsfö­rsäljning med ökat spill som följd skulle göra miljön en björntjäns­t.

I samma tidning skrivs om företaget Matsmart som säljer restvaror. Bra! Det slängs 400 miljoner kilo ätbar mat i Finland!

Förutsättn­ingen för Matsmarts verksamhet är att maten är bra och lufttätt förpackad, och jag kommer nog inte på något bättre alternativ än plast.

Pro Nagu tänker att det kunde fin- nas begagnade tygkassar som folk får ta i butiken i ställe för att köpa plastkasse.

Men här måste man passa upp. Den 14 mars 2018 publicerad­e Danmarks miljöminis­terium en rapport, där man jämförde miljöpåver­kan av olika alternativ för inköpspåsa­r. Referensen är en engångspås­e av plast som sedan går med soporna till förbrännin­g.

En vanlig bomullspås­e borde återanvänd­as 7 100 gånger för att vara lika miljövänli­g som plastpåsen och en papperspås­e 43 gånger.

Finlands bomull kommer från Kina, Västafrika, Indien, Uzbekistan och Kazakstan där odlingen och bomullstyg­processen kräver enorma sötvattenm­ängder, bekämpning­smedel, lågavlönad arbetskraf­t och fossil energi. Aralsjön som var världens fjärde största insjö för 50 år sedan är nu en stinkande saltpöl, vattnet från floderna leds till bomullsfäl­ten varifrån en del av vårt bomullstyg härstammar, inte till sjön som tidigare.

Detta anses av många vara världshist­oriens värsta av människan åstadkomna miljökatas­trof.

Ekologisk bomull är ännu mera miljöskadl­ig enligt danskarna.

Min svärmor, pensionera­d folkskollä­rarinna, har alltid ett par prydligt till söta trianglar hopvikta begagnade plastpåsar med sig i handväskan till butiken.

Rekommende­ras!

Lösviktsfö­rsäljning med ökat spill som följd skulle göra miljön en björntjäns­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland