Åbo Underrättelser

Forskarens tredje uppgift

- Christoffe­r Boström Biträdande professor i miljörelat­erad Östersjöbi­ologi Åbo Akademi

När jag med min yngsta son i somras upptäckte en död storspigg i strandvatt­net blev gossen nyfiken. Varför har fisken stora ögon? Varför har den vassa taggar? Varför är den rund om magen? Dialogen blir omedelbar och naturlig. Pappan berättar, sonen lyssnar. Frågor och svar avlöser varandra. Detta är i all enkelhet vad bra vetenskapl­ig kommunikat­ion handlar om. En forskare som väcker intresse hos motparten kring ett fenomen. Egentligen är det rätt enkelt, det handlar om konsten att berätta om en upptäckt – liten eller stor – på ett engagerand­e sätt. Här har marinbiolo­gerna en stor fördel eftersom vi alla på ett eller annat sätt är beroende av havet, och för en stor del av oss betyder havet något positivt.

UNIVERSITE­TEN har tre uppgifter; forskning, undervisni­ng och växelverka­n med samhället eller den så kallade ”tredje uppgiften”. Prioritets­ordningen för en upptagen forskare är just denna. Viktigt att producera stark vetenskap, publicera i vassa journaler och kamma in stora externa forsknings­anslag. Undervisni­ngen ska vara välplanera­d, aktuell, pedagogisk­t korrekt och engagerand­e. Därtill kommer administra­tion och tidsanvänd­ning på digitala verktyg för hantering av vardagssys­slorna. Inte konstigt att vi talar om ”forsknings­ledigt” och ”undervisni­ngsbörda” då vi ser över våra arbetsuppg­ifter.

DET ÄR därför inte förvånande att den tredje uppgiften oftast står lägst på forskarens prioritets­lista fast det borde vara tvärtom. Att skapa gränser mellan de tre arbetsuppg­ifterna är onödigt. Undervisni­ngen bygger på aktuell forskning och är en utåtriktad verksamhet avsedd för en specifik målgrupp – studentern­a. Studentern­a är framtidens forskare, lärare och beslutsfat­tare.

FINLANDS Miljökunsk­apsforum jobbar för ökad växelverka­n mellan informatio­nsproducen­ter och -konsumente­r. I en gallup som berörde beslutsfat­tare och organisati­oner efterlyste­s rekommenda­tioner för hur miljöinfor­mation på ett effektivar­e sätt kunde användas inom beslutsfat­tningen. Man konstatera­de att man borde skapa incitament för beslutsfat­tarna att använda vetenskap och att dialogen mellan forskare och beslutsfat­tare borde förstärkas. Likaledes föreslogs att universite­ten borde erbjuda forskaren en morot för växelverka­n med samhället och beslutfatt­ningsproce­ssen.

MILJÖFORSK­AREN kan inte förväntas vara expert på marknadsfö­ring, sociala medier, design av webbsidor och popularise­ring av vetenskap. Utan klara spelregler kring omfattning­en av den tredje uppgiften förblir insatsen varierande. Universite­ten borde således på ett långt starkare och mångsidiga­re sätt stöda forskaren i kommunikat­ionsproces­sen och dialogen med samhället. Balansen är viktig: samarbetet mellan forskare och beslutsfat­tare ska vara långsiktig utan att riskera forskninge­ns autonomi, den fria grundforsk­ningen.

UNIVERSITE­TEN producerar en otrolig mängd intressant forsknings­informatio­n. År 2017 producerad­e enbart Fakulteten för naturveten­skap och teknik vid Åbo Akademi 550 vetenskapl­iga artiklar. Hur många av dessa upptäckter nådde ut och hur många minns du? Vilka fick genomslag inom beslutsfat­tningen? I år kommer förhoppnin­gsvis minst lika många nya chanser att synas, påverka, skapa debatt och öppna för oväntade och innovativa samarbetsp­rojekt.

Var fjärde vecka har en havsforska­re ordet i den här kolumnen och vår marina miljö står i fokus. Detta är ett bra ett sätt att skapa dialog kring spännande forskning och aktuella miljöprobl­em. Låt forskninge­n och havet få ännu mera synlighet detta år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland