Åbo Underrättelser

”Vargen är en miljömarod­ör på områden, där den inte borde finnas”

- Jan-Erik Ingvall Helsingfor­s–Västanfjär­d

VARGEN. Att påstå att lagar inte kan ändras, vilket Mikko Toivola från Finlands viltcentra­l gjorde under vargdiskus­sionen i Kimito, är helt förvrängt.

Naturlagar­na kan vi inte rå på, men alla lagar och förordning­ar som stiftats av människor kan ändras eller till och med upphävas. Dessutom kan de tolkas på olika sätt.

Viltcentra­lens personal vill naturligtv­is ha vargar, för att forska i vargar ger dem brödföda.

Den lilla grupp, som är för vargar, hävdar sina egna egoistiska intressen. Men dessa personer har nästlat sig in hos olika myndighete­r. Staten lockar dessutom ju med reklamen ”Påverka, sök tjänsten hos staten!”

För naturens välstånd är vargen i södra Finland en fråga av ringa bety- delse; asfalterin­g av åkermark, buller från trafiken och nedskräpni­ng med ljus, avgaser och avfall är frågor av mycket större vikt.

Och man undrar hur mycket pengar det går åt för att hålla på med att inventera vargbestån­det från helikopter att förse vargar med GPShalsban­d och utföra DNA-undersökni­ngar?

Vargen är på många sätt en miljömarod­ör på områden, där den inte borde finnas.

Den lilla grupp, som är för vargar, hävdar sina egna egoistiska intressen. Men dessa personer har nästlat sig in hos olika myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland