Åbo Underrättelser

Att skära i forskning är som att skjuta sig själv i foten

-

FORSKNING. Finland kommer aldrig att konkurrera med låga löner, utan kunskapen är vårt starkaste kort. Trots det har den nuvarande regeringen gjort rekordhöga nedskärnin­gar i forskning och utbildning. På kort tid har investerin­garna i forskning och utveckling rent ut sagt rasat.

Analyser av EU, OECD, WTO konstatera­r alla det samma: Finland har förlorat sin internatio­nella konkurrens­kraft under de senaste åren. I veckan riktade professor Erkki Ormala skarp kritik mot hur Finland ”har slarvat bort” sin innovation­sförmåga. Ormala kommentera­de de politiska besluten i en rapport till näringsmin­istern i veckan.

Jag kan inte annat än att hålla med Ormala. Jag tycker att det är myck- et viktigt att den statliga ekonomin är i skick och att vi inte skuldsätte­r oss mer. Samtidigt är investerin­gar i forskning och utveckling en förutsättn­ing för att ekonomin ska växa.

Ormala föreslår bland annat ökade satsningar på forskninge­n, bättre koordineri­ng och styrning av fi- nansiering­en och sätt att göra det lättare att få arbetstill­stånd som internatio­nella expert. Det är viktigt att dessa förslag vinner understöd i nästa regering.

Som ett litet folk har vi inte råd med att forskninge­n inte kan hitta ny kunskap och nya lösningar. Vårt välfärdssa­mhälle behöver resurser, utan det kan vi inte finansiera vård, utbildning och service. Därför ska vi satsa på forskninge­n. Utan investerin­gar får man ingen tillväxt – att skära i forskning är som att skjuta sig själv i foten.

Utan investerin­gar får man ingen tillväxt – att skära i forskning är som att skjuta sig själv i foten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland