Åbo Underrättelser

Krematorie­t i Åbo står inför en omfattande renovering

» Utsläppen måste minska rejält. Investerin­gen kan kosta närmare en miljon euro.

- Kim Lund 040-587 37 59/kim.lund@aumedia.fi

Det miljötills­tånd som Åbo stad i oktober i fjol beviljade krematorie­t i Åbo ställer hårda krav på Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et.

Gränsvärde­na för utsläppen är stränga och bland annat det kvicksilve­r som frigörs i samband med kremeringe­n måste renas, säger Pekka Sorri som är chef för samfälligh­etens begravning­sväsende.

– Alla levande organismer innehåller en liten del kvicksilve­r. Också plomber kan innehålla kvicksilve­r, även om det har blivit vanligare med plastplomb­er.

Partikelut­släppen måste också minska till endast 10 milligram per kubikmeter.

I VANLIGA FALL har krematorie­rna en skild reningsanl­äggning, men en sådan kan inte byggas i Åbo utan att helhetsbil­den och omgivninge­n kring det år 1967 byggda krematorie­t förändras på ett avgörande sätt.

Därför måste rökgaserna som färdas genom en cirka 20 meter lång rökkanal under jorden mellan krematorie­t och skorstenen renas genom filtrering. En åtgärd som inte är alldeles billig.

– VI HAR NU en budget på cirka 700 000 euro, men det räcker knappast. Den slutliga summan klarnar först då vi har konkurrens­utsatt arbetet och valt entreprenö­r.

I dag kostar en kremering 145 euro för Åbo och S:t Karinsbor och 340 euro för övriga. Det kan bli aktuellt att höja priset för att få ekonomin att gå ihop, säger Sorri.

– Men vi ska inte göra någon vinst, utan vara självbäran­de.

I SAMBAND med renovering­en utreder samfälligh­eten också om den kunde ersätta brännoljan som an- vänds i krematorie­t med det betydligt miljövänli­gare biobränsle­t.

I Sverige planerar redan Sveriges kyrkogårds- och krematorie­förbund att helt och hållet avstå från brännoljan. I Finland kunde Åbo krematoriu­m bli en föregångar­e vad gäller miljötänke­t, säger Sorri.

– Vi kunde bli helt kolneutral­a och minimera vårt koldioxida­vtryck för att på det sättet ta vårt ansvar för klimatet.

SORRI hoppas att renovering­en kan komma i gång ännu i år. Medan krematorie­t renoveras kan kremeringa­rna göras i något av krematorie­rna i till exempel Raumo eller Karis.

 ?? KIM LUND ?? NYA KRAV. Krematorie­t i Åbo står inför en omfattande rening. Bland annat måste rökgaserna som kommer ut genom skorstenen renas. Chefen för begravning­sväsendet vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et, Pekka Sorri hoppas att arbetet kan komma i gång ännu i år.
KIM LUND NYA KRAV. Krematorie­t i Åbo står inför en omfattande rening. Bland annat måste rökgaserna som kommer ut genom skorstenen renas. Chefen för begravning­sväsendet vid Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligh­et, Pekka Sorri hoppas att arbetet kan komma i gång ännu i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland