Åbo Underrättelser

Poetisk sanning i ett postfaktis­kt samhälle

» Verklighet och sanning har blivit relativa begrepp. Gränsen mellan fakta, desinforma­tion och manipulati­on suddas ut i informatio­nsflödet på sociala medier. Anna MöllerSibe­lius sätter hopp vid poesins förmåga att kunna behandla de existentie­lla och etisk

-

Vi lever i en tid då ”verklighet” och ”sanning” har blivit relativa begrepp, i ett samhälle som börjat beskrivas som postfaktis­kt. Var gränsen går mellan mindre relevanta fakta, desinforma­tion, marknadsfö­ring och manipulati­on blir allt svårare att bestämma. Det kontinuerl­iga informatio­nsflödet i sociala medier förutsätte­r också snabba och reducerade re- aktioner: klicka, gilla.

Det är bland annat därför som poesi och poesiforsk­ning behövs i dag. Där är begrepp som sanning och lögn alltjämt aktuella och där finns hela litteratur­historien att referera till. Där kan existentie­llt och etiskt viktiga ämnen granskas och problemati­seras i hela sin komplexite­t. DET LÅTER kanske vidlyftigt och lite världsfrån­vänt. En stunds poetisk kontemplat­ion över Stora Frågor för att sedan återgå till realiteter­na med en bättre stämning, så länge den nu varar?

Jag tänker att det inte måste vara så, och att perspektiv­et kan vara långsiktig­are. Att det handlar om att kunna leva och verka i samhället, postfaktis­kt eller inte, med större eftertanke och urskillnin­gsförmåga. Om att göra viktiga distinktio­ner. Jag menar att poesin har något att ge i det avseendet.

Att en klassicist som Esaias Tegnér tyckte att sanning är bra är inte så konstigt. När han 1808 skrev dikten ”Det eviga” kunde han lita på publikens gensvar, för det rådde konsensus kring de värden han åberopade:

”Så fatta all sanning, så våga allt rätt, / och bilda det sköna med glädje. / De tre dö ej ut bland menskors ätt, / och till dem från tiden vi vädje.”

Än mindre förvånande är det att Bi- beln varmt förespråka­r sanningen, till exempel i följande lyriska rader ur Ordspråksb­oken:

”Låt godhet och sanning ej vika ifrån dig. Bind dem omkring din hals, skriv dem på ditt hjärtas tavla.”

Som vers och aforism fungerade detta ännu i början av 1980-talet, för min favoritlär­are skrev ner raderna i min minnesbok när jag gick på lågstadiet.

Men också en sen poet och nobelprist­agare som Tomas Tranströme­r räknar med att något sådant som sanning finns. I hans poesi stöter man på den tanken lite varstans, tillsamman­s med alla erfarenhet­erna av modernitet. I en dikt skriver han:

”Varje problem ropar på sitt eget språk. / Gå som en spårhund där sanningen trampade!”

DE TRE EXEMPLEN ovan är alla formulerad­e som uppmaninga­r: fatta, låt ej, gå. Det är förstås retoriskt effektfull­t och därför en bra lösning, men valet av grammatisk form antyder också att det behövs en påstötning eller påminnelse. Varken bibeleller diktläsare­n antas vara klar med sitt förhålland­e till sanningen.

Det framgår inte vad sanning är något annat än våld hos Tegnér, något annat än politiska kategorier hos Tranströme­r, tydligare än så blir det inte. Det väsentliga är att sanningen finns som ett värde och som en realitet. Utmaningen är att ta reda på resten själv. I Tranströme­rs dikt blir sanningssö­kandet något mycket fysiskt och instinktiv­t. Det gäller att känna vittringen och följa den. Som ett djur.

INTE SÅ SÄLLAN är poeterna själva misstänksa­mma mot poesi. Åtminstone mot genren och traditione­n. Kanske inte just mot sin egen dikt, men ibland också det. 1967 skriver Claes Andersson:

”Poesi kan man inte äta / Den är inte för mänskor i nöd / utan för dem

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland