Åbo Underrättelser

Fyllighet och sötma

- Robin Sjöstrand vinentusia­st nyheter@aumedia.fi

Senast lovade jag att gå över till de olika druvorna, men jag får ta tillbaka mitt löfte då jag insåg att vi ännu inte har behandlat fyllighet och sötma. Dessa är viktiga att kunna av den orsaken att det helt enkelt är så som det lokala alkoholmon­opolet delar in viner.

Vita viner (och roséviner) delas in enligt sötma, medan röda viner delas in enligt fyllighet – men i princip behöver det inte vara så.

I många vindrickan­de länder pratar man också om torra och söta röda viner, och det är förstås möjligt att prata om skillnaden i fyllighet när det gäller vita viner.

Men i och med att man använder skilda terminolog­ier för vita och röda viner här i Norden så är det enklast att lära sig enligt det också.

SÖTMA I VIN

Vita viner, och rosévin, delas in i skalan torrt-halvtorrt-halvsöttsö­tt. Söta viner är i princip alltid efterrätts­viner och är nästan lika söta som saftkoncen­trat. De funkar i ofta bra till just efterrätte­r eller starka ostar som blåmögelos­t. Hit hör viner som franska Sauternesv­iner, ungerska tokajviner och olika isviner, från till exempel Tyskland, Österrike eller Kanada.

Övriga viner på söthetsska­lan är matviner och beteckning­en säger i princip hur mycket restsocker, det vill säga socker som inte omvandlats till alkohol, som finns kvar i vinet. Halvsöta viner kan för många kännas lite sliskiga, speciellt om de saknar syra, medan riktigt torra viner kan kännas sträva för den ovana vindrickar­en.

Om du vill testa skillnaden mellan ett halvsött vin och ett torrt vin rekommende­rar jag att du hittar ett vin på druvan gewürstram­iner från regionen Alsace i Frankrike och ett vin på samma druva från Chile (tips längst ner). Det sötare vinet kommer att funka bra med mat som innehåller till exempel chévre, medan det torra vinet funkar bra med till exempel kyckling eller kalkon. Båda funkar dessutom bra att dricka som sådana.

FYLLIGHET I VIN

Fyllighet i vin kan man säga att handlar om smakintens­itet. Skalan går lättmedelf­ylligt-fylligtmyc­ket fylligt, och skillnaden mellan ett lätt och ett mycket fylligt vin känner man lika lätt som mellan ett torrt och ett sött. Tänk er skillnaden mellan osötad lingonsaft och en söt svartvinbä­rssaft så förstår ni ungefär vad det innebär.

Ju mera smaken fyller munnen, desto fylligare är vinet, helt enkelt. Okej, det är lite mer komplext än så, men i princip är det en bra linje att gå efter.

Ett lätt eller medelfylli­gt vin är naturligtv­is inte sämre. Det är en mest en smakfråga – men lättare viner brukar vara svårare att vänja sig vid för den ovana, eftersom de ofta är lite syrliga och saknar sötma och kropp.

Vill du känna skillnaden mellan ett lätt och ett mycket fylligt vin kan det bli dyrt, eftersom de flesta mycket fylliga viner kostar en del. Men om du nöjer dig med att skilja mellan ett lätt och ett fylligt vin kan du testa ett vin på druvan pinot noir från Australien, och en shiraz från samma land (tips längst ner). Den första kan du avnjuta till exempel till lax eller färsk tonfisk och den andra till rött kött och hårda ostar.

Ge den lätta, syrliga pinot noiren en chans även om du brukar gilla tunga viner. Speciellt den som gillar tranbärs- eller lingonsaft kan få en trevlig ny bekantskap.

Nästa gång börjar vi beta av druvsorter­na, och vi inleder med klassikern cabernet sauvignon – det typiska rödvinet.

VINTIPS:

Gisselbrec­ht Gewurztram­iner Tradition 2016 (Alsace, Frankrike), 13,99 €

Adobe Gewurstram­iner Reserva 2018 (Chile), 10,48 €

Jacob’s Creek Pinot Noir 2017 (Australien), 10,98 €

Hope Shiraz Reserve 2017 (Australien) 9,89 €

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland