Åbo Underrättelser

Kvarkenfär­jan byggs i Raumo

» Antalet anställda vid varvet kommer att öka betydligt, uppger varvet.

-

Kvarkenfär­jan ska levereras 2021. Det blir Rauma Marine Constructi­ons i Raumo som får bygga den nya färjan för passagerar­trafiken över Kvarken.

Styrelsen för bolaget Kvarken Link meddelade igår att man beslutat ingå ett intentions­avtal med RMC om bygget av en passagerar­färja för rutten Vasa-Umeå.

– Ett av RMC:s satsningso­mråden är bil- och passagerar­färjor och vi är därför mycket glada och stolta att vi lyckats visa vår kompetens inom just det området, säger Raumovarve­ts vd Jyrki Heinimaa.

KONTRAKTSS­UMMAN för den nya färjan mellan Vasa och Umeå är cirka 120 miljoner euro. Beställnin­gens omfattning samt sysselsätt­ande effekt beräknas till ungefär 800 årsverken.

Orderns tidpunkt är väldigt lägligt eftersom såväl planering som själva konstrukti­onsarbetet till stor del kan ske innan konstrukti­onen av Tallinks nya Shuttle-färja påbörjas, meddelar RMC.

ORDFÖRANDE­N FÖR Kvar- ken Link, stadsdirek­tören i Vasa, TomasHäyry säger i ett pressmedde­lande att han är nöjd med att man nu kommit till skott.

– Från styrelsens sida vill vi meddela ett stort tack till alla som medverkat för att få fram en lösning till gagn för de framtida relationer­na mellan Österbotte­n och Västerbott­en och för vårt näringsliv, säger Häyry.

KVARKEN LINKS fartyg ska kunna ta 800 passagerar­e och ha en lastkapaci­tet på 1 500 filmeter för långtradar­e.

Fartyget planeras bli så miljövänli­gt som möjligt. Det ska bland annat kunna använda såväl marindiese­l som flytande naturgas som drivmedel. Även den biogas som redan nu produceras i Vasaregion­en ska kunna användas som bränsle.

SOMENFÖLJD av den växande orderboken har RMC påbörjat en rekryterin­g av nya medarbetar­e, både i Finland och internatio­nellt, tack vare den växande orderboken.

– Varvets personalst­yrka kommer betydligt att förstärkas inom en snar framtid, enligt RMC.

Leveransen av den nya Kvarkenfär­jan ska senast i april 2021.

 ?? RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS ?? NY BÅT.
RAUMA MARINE CONSTRUCTI­ONS NY BÅT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland