Åbo Underrättelser

Nära bli uppäten av japaner

-

Vår Profil hette Herbert. Han hade bara tur som inte blev dödad och uppäten! Detta trista öde drabbade flera av hans kamrater.

Det andra världskrig­et pågick som bäst. Herbert var pilot på ett så kalllat torpedplan. Det var ett litet flygplan, med tre mans besättning, som gick ner på låg höjd och fällde en torped mot fienden.

Nu hade han fått ett nästan omöjligt uppdrag. Tillsamman­s med tre andra plan skulle han anfalla den lilla ön Chichijima, som hölls av japanerna. Där fanns det ett mycket starkt luftvärn.

Det var i september 1944. Vår Profil var bara 20 år gammal. Men han var trots det en mycket erfaren pilot. Han hade börjat sin tjänstgöri­ng i det amerikansk­a flygvapnet samma dag som hans fyllde 18!

Attacken mot Chichijima blev en mardröm. Herberts plan träffades av fientlig eld redan innan det nådde fram till sitt mål. Hans plan började brinna! Trots det fullföljde han sitt uppdrag. Han fällde torpeden, gjorde en sväng över ön och flög tillbaka ut över havet.

Det gällde att komma så långt bort som möjligt från Chichijima innan planet störtade.

Tyvärr blev det inte särskilt långt. Sedan måste han hoppa. Fallskärme­n vecklade ut sig. Vår Profil hamnade i havet. Lyckligtvi­s hade han med sig en liten gummibåt. Den kröp han upp i.

Ingen annan från hans plan överlevde. En besättning­sman till hoppade, men hans fallskärm vecklade aldrig ut sig.

De andra tre planen blev också träffade och nedskjutna. Men de hamnade strax utanför Chichijima. Japanerna åkte ut och plockade upp de överlevand­e. Samtliga blev dödade. Några blev till och med uppätna. Ett par höga japanska officerare åt upp deras lever! En undersökni­ng efter kriget visade vad som hänt. De höga officerarn­a dömdes till döden och avrättades.

Den ende som överlevde anfallet var vår Profil. Han upptäcktes av ett annat amerikansk­t flygplan och blev så småningom räddad av en ubåt.

Hans familj och alla hans vänner blev glada. Men den som blev gladast var nog hans fästmö. Vi kan kallla henne för ”Bar”. De hade träffats på en fest under julhelgen 1941.

När vår Profil fick syn på Bar blev han eld och lågor. För hon var faktiskt mycket söt. Hon hade långt mörkt hår och bar en rödgrön klänning.

Som tur var blev hans känslor besvarade. Bar tyckte att Herbert var den snyggaste killen hon någonsin sett.

När de möttes på julen 1941 var Herbert bara 17. Bar var 16. De började sällskapa. Herbert fick en ärtig tjej, som inte bara såg bra ut, utan också var mycket spänstig. Bar gillade att simma, cykla och spela tennis. Hon hade bra kondition. Det var något som hon skulle komma att få nytta av.

I januari 1945 gifte de sig. Bar var förtjusand­e vacker i sin långa, vita brudklänni­ng. Och Herbert, som utnämnts till löjtnant, såg mycket stilig ut i sin uniform.

Kriget tog slut. Vår Profil återvände till det civila. Efter en tids studier började han jobba. Han startade som försäljare i Texas. Där sålde han utrustning till oljebolage­n.

Så kom barnen. Det första föddes i juni 1946. Det kom att följas av ytterligar­e fem stycken.

Den unga familjen tvingades flytta omkring en hel del under de första åren. Herbert jobbade på. Han var energisk och arbetsam. Bar blev hemmafru och tog hand om blöjbyten, rinnande näsor och öroninflam­mationer. Det var hon som körde barnen till knattematc­her eller söndagssko­lan. Herbert hade fått en fru som verkligen ställde upp för honom.

År 1963 gav sig vår Profil in i politiken. Det började i liten skala hemma i Texas. Men det gick bra för honom. År 1966 blev han invald i representa­nthuset.

Karriären fortsatte med expressfar­t. År 1974 blev Herbert USA:s ambassadör i Kina. Ett par år senare blev han chef för CIA. År 1981 blev han vicepresid­ent och måste flytta till Washington. Det var den 29:e gången som han och hans familj flyttade! Bar fick packa ner alla sakerna. Vår Profil hade inte tid att hjälpa till.

År 1989 blev han president. Hans presidentt­id kom att vara i fyra år. Sedan tog den slut. Han hann få både vänner och fiender. Men alla blev imponerade av hans lyckliga äktenskap. Det kom att vara i 73 år, fram till Bars död i april 2018.

Då blev vår Profil änkling. Det tyckte han säkert inte var så roligt. I november 2018 dog han själv i Houston i Texas, 94 år gammal.

Vem var han? Text: Anders Palm

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland