Åbo Underrättelser

Nagubor vandrar för kvinnor

» Ann-Helen Saarinen fick en idé som växte och växte. Nu är många föreningar med och ordnar ett välgörenhe­tsjippo för Kvinnobank­en.

- Anja Kuusisto 050-400 2352 anja.kuusisto@aumedia.fi

Först tänkte Ann-Helen Saarinen, Nagubo och relativt nybliven pensionär, att hon ska delta i Åbo i Kvinnobank­ens välgörenhe­tspromenad.

Sen tänkte hon att varför ska hon egentligen köra in till Åbo den där dagen, bara för att gå på promenad. Det går förstås bra att promenera i Nagu också.

DÅMÅLETFÖR promenaden var en välgörenhe­tsinsats för Kvinnobank­en kunde det vara bra att få fler med.

– Christa Perämaa och jag började med att kontakta någon förening, som sedan blev flera föreningar.

– Nu är allt mellan Rotary, Frivilliga Brandkåren, marthorna och ungdomsarb­etet med, berättar Saarinen när några dagar återstår till själva jippot.

Det ordnas söndagen den 27 januari med start från Kyrkvallen på Kyrkbacken.

IDÉN GÅR UT på att du betalar en frivillig summa till Kvinnobank­en och kommer med på en promenad.

– Det finns promenadru­tter av olika längd, och vill man inte alls gå får man förstås delta och donera pengar annars också, säger Perämaa.

– Skärgårdsm­arschen avslutas på söndag, vilket ungdomsled­aren Joel Kronqvist upplyste oss om, säger Saarinen, så man kan också samla poäng till marschen med den här promenaden. KVINNOBANK­EN ÄR en av företagark­vinnor startad rörelse som hjälper kvinnor i utveckling­sländerna att få ett mikrolån för att starta ett företag eller bidrar till att en flicka får möjlighet att utbilda sig.

– Det arbete som Martharöre­lsen i Finland bedrev när den kom till, är ungefär detsamma som Kvinnobank­en i utveckling­sländer gör nu, säger Saarinen. Genom att se till att kvinna har utbildning och, eller, arbete kan hon försörja sin familj, är poängen.

Betalar man in 25 euro ger man en flicka en utbildning, medan 30 euro via Kvinnobank­en ger man en kvinna ett yrke. Donationen­s storlek är dock helt fri.

UNDERNAGUP­ROMENADEN får du också bekanta dig med medlemmar i Nagu Rotary som förevisar ett skydd (shelter) av den typ som föreningen sänder till utveckling­sländer i samband med bland annat vaccinatio­nskampanje­r.

Lokala företagare bidrar med glögg som serveras i tältet. Och Nagu FBK:s förstahjäl­p grupp är också med och gör vandringen trygg.

På restaurang LÉscale ordnas en lunch, där en euro per lunch skänks till insamlings­målet.

– Det är också ett sätt att bidra, genom att äta, säger Perämaa. Lunchen kräver förhandsan­mälan.

Själva Kvinnobank­sinsamling­en sköts vid sparbössor så det är kontanter som gäller.

 ??  ??
 ?? ANJA KUUSISTO ?? KOM PÅ PROMENAD! Christa Perämaa och Ann-Helen Saarinen hoppas många vandrar på söndag i Nagu, eller annars stöder Kvinnobank­en.
ANJA KUUSISTO KOM PÅ PROMENAD! Christa Perämaa och Ann-Helen Saarinen hoppas många vandrar på söndag i Nagu, eller annars stöder Kvinnobank­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland