Åbo Underrättelser

Rättstvist tarfartpå måndag

» Invånare på Kristinega­tan och Slottsgata­n besvikna på tjänstemän och beslutsfat­tare.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

På måndag godkänner fullmäktig­e planer för nytt hus på Kristinega­tan. Husbolag formulerar redan besvär.

På måndag i Åbo fullmäktig­e lider Ulla Simola, Kai Wahlroos och de övriga invånarna i husbolaget Wilenias höghus sannolikt ett svidande nederlag.

Samtidigt lovar de att kampen fortsätter. När fullmäktig­e godkänner detaljplan­eändringen för Kristinega­tan 2 tar Wilenia ärendet till Åbo förvaltnin­gsdomstol.

– Jag tänker personlige­n formulera besväret, med juridisk hjälp, säger Wahlroos, Wilenias styrelseor­dförande som bott i kvarteret under stora delar av sitt liv.

HAN OCH styrelseme­dlemmen Simola säger att husbolaget är mangrant mot fastighets­bolaget Kansallis Oy:s planer.

Det handlar om det här:

Husbolaget Wilenias höghus finns på Slottsgata­n 20 B och 22 och på Kristinega­tan 2 A, i korsningen till Västra Strandgata­n.

Husen är ritade av arkitekten Pekka Pitkänen och byggdes 1962. I kvarteret finns också hus av Erik Bryggman och Gustav Nyström.

Intill Finlands Bank-huset på Kristinega­tan 2 vill Kansallis Oy bygga ett åttavåning­shus i terrasstil.

Huset ska rymma kring 20 invånare. Antalet invånare beror på hur mycket utrymme som ges till affärsoch kontorslok­aler.

På grund av det begränsade utrymmet tillåter planen att terrasshus­et sträcker sig ända fram till gränsen för Wilenias innergård – det ska göra nedfarten till garaget under huset mindre brant.

Också på andra sidan av Wilenias bostadsmas­sa, på Slottsgata­n 24, finns planer på ett sjuvånings­hus. På Herrestige­n utvidgar hotellet Marina Palace med en sju våningar hög byggnad. HUSBOLAGET­HAR kämpat mot planerna från första början. Initiative­t från Kansallis Oy lämnades in till stadsplane­ringen i september 2015.

Wahlroos säger att han förstår att en växande stad måste se över var det finns rum för nybyggnade­r. Men en sådan bedömning måste se till helheten.

Enligt honom är det klart att ter- rasshuset inte passar in i kvarteret och att staden i sin planering inte beaktat det här eller sett över andra alternativ.

Det här trots att staden i sin egen

strategi för tillbyggna­d betonar sådant som den omgivande byggnadsmi­ljöns värde, hur utsikten påverkas och vikten av grönområde­n.

I det ursprungli­ga initiative­t skriver fastighets­bolaget Kansallis Oy att på tomten invid Finlands Bank finns inga värdefulla träd, men Wahlroos och Simola påpekar att om terrasshus­et byggs så fälls fyra över hundra år gamla träd.

HUSBOLAGET ÄR inte ensamt om att kritisera Kansallis Oy:s planer.

I ett utlåtande skriver museicentr­alen i Åbo att ”terrasshus­et är intressant och förtjänar en plats där arkitektur­en och bostäderna­s omfång har rum att andas. På bakgården till Finlands Banks renässansp­alats och vägg i vägg med husbolaget Wilenias rationalis­tiska höghus passar det trots allt inte.”

I AUGUSTI 2017 var museicentr­alens åsikt att planen ska beredas på nytt och att tomten ska bebyggas på ett sätt som är i balans med omgivninge­n.

Trots det har planerna avancerat genom nämnd och stadsstyre­lse. Endast Vänsterför­bundet har röstat mot planerna.

HUSBOLAGET HAR diskuterat pla- nerna med stadens representa­nter. Det har skett i god anda, säger Wahlroos, men utan resultat.

Husbolaget anser att det enda vettiga är att låta tomten bredvid Finlands Bank förbli obebyggd. Men för att vara pragmatisk­a har man bett arkitektby­rån Casagrande Laboratory ta fram en plan för en mindre skrymmande byggnad på 2–7 våningar. Det alternativ­et har staden inte beaktat.

Husbolaget har också försökt nå ut till beslutsfat­tarna men resulta- tet har varit magert.

– Det har varit som att ropa i skogen, säger Simola.

Det har varit som att ropa i skogen.

Ulla Simola

 ?? K2S ?? KRISTINEGA­TAN 2. Arkitektby­rån K2S har ritat terrasshus­et som ska bli granne med gamla Finlands bank.
K2S KRISTINEGA­TAN 2. Arkitektby­rån K2S har ritat terrasshus­et som ska bli granne med gamla Finlands bank.
 ??  ?? KÄMPAR VIDARE. Ulla Simola och Kai Wahlroos, styrelseme­dlem respektive ordförande i Wilenias husbolag, säger att deras protester mot terrasshus­et på Kristinega­tan 2 klingat för döva öron. Om hus byggs kommer dess baksida ända fram till staketet på Wilenias innergård.
KÄMPAR VIDARE. Ulla Simola och Kai Wahlroos, styrelseme­dlem respektive ordförande i Wilenias husbolag, säger att deras protester mot terrasshus­et på Kristinega­tan 2 klingat för döva öron. Om hus byggs kommer dess baksida ända fram till staketet på Wilenias innergård.
 ?? DAN LOLAX ??
DAN LOLAX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland