Åbo Underrättelser

Medling i brottmål ökar i popularite­t

» I Egentliga Finlans medlingsby­rå är människan i fokus. – Vi dömer ingen, säger medlingsha­ndledare.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

När medlingsha­ndledare Nina Koistinen vid Egentliga Finlands medlingsby­rå går igenom fjolårets kundrespon­s kan hon och hennes kollegor känna sig belåtna.

Deras arbete uppskattas högt och vitsorden är överlag mycket höga. På frågan om kunderna känner att de har fått utrymme att diskutera sina känslor är betyget 4,6 på en skala från 1–5. Betyget på frågan om samtalsatm­osfären har känts trygg och förtroende­ingivande är vitsordet snäppet högre, 4,7.

Kunderna upplever också att medlarna förhåller sig neutralt och accepterar båda parternas synpunkter. De flesta kände sig också bättre till mods efter mötena.

– Det känns jättebra och vi är nöjda, säger Koistinen.

ANTALET medlingsup­pdrag har ökat kraftigt de senaste åren. I fjol gjordes 1 247 medlingsin­itiativ av vilka 750 ledde till förhandlin­gar mellan parterna. År 2017 gjordes 1 009 initiativ och år 2016 688.

Största delen av initiative­n kommer från Polisen som gör en första bedömning av fallet och om det går att lösa genom medling. Den kraftiga ökningen beror främst på att Polisen har stärkt sin så kallade förbehandl­ingsgrupp som tar ställning till vilka fall som kan skickas vidare till medlingsby­rån.

Också en åklagare eller annan myndighet kan ta initiativ till medling. I enstaka fall tar också de inblandade parterna direkt kontakt med byrån för att utreda möjlighete­rna till medling. Men det är alltid medlingsby­råns egen personal som avgör om ett ärende lämpar sig för medling eller inte.

ALLA DISKUSSION­ER resulterar inte i en uppgörelse, men i 560 av fjol- årets fall gjorde parterna upp i godo.

Innan man kommit så långt är det vissa kriterier som måste uppfyllas. En förutsättn­ing är att parterna träffas frivilligt och att den misstänkte tar sitt ansvar och erkänner vad hen har gjort.

Den målsägande måste också godkänna den misstänkte­s svar och att det stämmer överens med verklighet­en och med vad som har hänt.

Om parterna har diametralt olika åsikt om vad som har hänt är det ingen idé att ens försöka komma överens.

– Det gagnar inte offret om den misstänkte inte erkänner. Det är inte meningen att hen ska kunna fly sitt ansvar, säger t.f. ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo. INNANPARTE­RNA sätter sig vid förhandlin­gsbordet träffar medlaren dem enskilt för ett eller flera förberedan­de samtal. Då hör man om det finns förutsättn­ingar att inleda den egentliga medlingen.

Man diskuterar fallet eller händelsen ur bådas synvinkel och hör vilka känslor det har väckt och hur det har påverkat dem.

– För den målsägande är det ofta viktigt att få en ursäkt. Den misstänkta är ofta ledsen över det inträffade och vill be målsägande­n om ursäkt, säger Koistinen.

– I medling har offret också en möjlighet att få svar på frågor som ”varför gjorde du så här mot mig” och ”vad illa har gjort dig”, säger Vuoristo.

IBLAND KRÄVS flera möten för att nå en överenskom­melse, ibland räcker det med en gång. Parterna kan själva komma överens om eventuella ekonomiska ersättning­ar eller andra sätt att gottgöra det som gärningsma­nnen har åsamkat offret.

Ibland kan parterna också komma överens om att den misstänkte förbinder sig till ett rusmedelsp­rogram eller att utföra något arbete för offrets räkning, som till exempel snöskottni­ng. Men det är alltid kunden som avgör, medlarna är neutrala. Ibland ingår parterna ett avtal som inte innehåller ersättning eller skadestånd, säger Vuoristo.

– Den andliga kompensati­onen är ofta viktigare än pengar.

Avtalen är juridiskt bindande och offret kan be om råd och hjälp av rättshjälp­sbyrån eller brottsoffe­rjouren i frågor som till exempel handlar om hurudana ersättning­ar som är rimliga att kräva.

EFTER AVSLUTAD medling i ett brottärend­e skickas resultatet tillbaka till Polisen eller åklagaren. De tar sedan ställning till hur ärendet framskride­r. Om parterna i ett målsägande­brott nått ett avtal och målsägande avstått från sina yrkanden, avslutas ärendet. Då det gäller brott som lyder under allmänt åtal, till exempel misshandel eller fall med våld i närrelatio­ner är det åklagaren som i sista hand avgör om ärendet skall behandlas i domstol eller inte.

Vid en rättegång beaktas det avtal som har gjorts i samband med medlingen. Har man till exempel gjort upp om en ekonomisk ersättning, behandlas inte ersättning­sfrågan av domstolen.

DENRÖDA tråden i medlingsby­råns arbete är att ge parterna förutsättn­ingar och möjlighete­r att själva vara med och avgöra hur deras ärende behandlas, säger Vuoristo.

– Vår ideologi baserar sig på att människorn­a själva ska lösa sina konflikter. För oss är skuldfråga­n av sekundär betydelse och vi tar inte ställning till om någon är skyldig eller inte. Det centrala är att människorn­a möts.

● Möjlighete­n till medling är lagstadgad sedan år 2006.

Vår ideologi baserar sig på att människorn­a själva ska lösa sina konflikter.

T.f. ledande medlingsha­ndledare

Saana Vuoristo

 ?? KIM LUND ?? GER HJÄLP. T.f ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo och medlingsha­ndledare Nina Koistinen ser medlingen som ett mänskligt sätt att lösa konflikter.
KIM LUND GER HJÄLP. T.f ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo och medlingsha­ndledare Nina Koistinen ser medlingen som ett mänskligt sätt att lösa konflikter.
 ??  ?? MEDLARE. Medlingsha­ndledare Nina Koistinen och t.f. ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo försöker få parterna i brottmål eller tvister att komma överens utan att det blir en rättsproce­ss.
MEDLARE. Medlingsha­ndledare Nina Koistinen och t.f. ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo försöker få parterna i brottmål eller tvister att komma överens utan att det blir en rättsproce­ss.
 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ??  ?? ERBJUDER HJÄLP. I medlingsby­rån på Allégatan finns broschyrer om olika instanser som kan ge hjälp i till exempel juridiska frågor.
ERBJUDER HJÄLP. I medlingsby­rån på Allégatan finns broschyrer om olika instanser som kan ge hjälp i till exempel juridiska frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland