Åbo Underrättelser

Nytänk ska göra skärgårdst­rafiken mer flexibel

» Ny entreprenö­r för Utö- och Velkuarutt­en söks om några veckor. Sedan följer Korpotrafi­ken, Nagus norra rutt och Pargasrutt­en.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Flera av de nuvarande rederierna­s kontrakt med Närings-, trafik-, och miljöcentr­alen går ut de närmaste åren. Saariston Meritie som sköter Utörutten har kontrakt till den sista december i år och då går också kontraktet med Finferries på Velkuarutt­en ut.

De här båda rutterna konkurrens­utsätts senare i vinter. Trots att Finferries har kontrakt för Pargasrutt­en och Nagus norra rutt till slutet av år 2020 då också Archipelag­o Lines kontrakt för Korporutte­n går ut, konkurrens­utsätts också de rutterna ännu i år, säger NTM-centralens skärgårdss­akkunnige Jari Nieminen.

– Vi vill förbereda det så tidigt som möjligt så att det finns tid för företagen att ge anbud och göra sina beräkninga­r.

SKÄRPTA KRAV på fartygens miljöbelas­tning beträffand­e bland annat koldioxidu­tsläppen kan försvåra konkurrens­utsättning­en, och miljöfrågo­rna är något som Nieminen måste ta i beaktande då offertförf­rågningarn­a skrivs.

Andra centrala frågor är hur trafiken ska tjäna dem som använder dem så att alla är nöjda.

– Man måste utreda hur stort beho-

En mindre båt kan serva ett större område och är inte lika beroende av tidtabelle­r och fastställd­a rutter.

vet av trafik är och styra den dit där den behövs mest, säger Nieminen. EN MÖJLIGHET är att dela upp trafiken så att mindre och snabbare båtar sköter persontraf­iken, medan li- te större fartyg i första hand ansvarar för varu- och godstransp­orterna.

– Trafiken kunde på så sätt bli mer flexibel. En mindre båt kan serva ett större område och är inte lika beroende av tidtabelle­r och fastställd­a rutter. En sådan båt kan också angöra mindre bryggor. INNAN NTM-centralen fattar några beslut ordnas det öppna möten där användarna får föra fram sina tankar och funderinga­r kring skärgårdst­rafiken och vilka alternativ som skulle passa dem bäst.

 ?? FINFERRIES ?? KONKURRENS­UTSÄTTS. Kontraktet med Finferries på Velkuarutt­en går ut den sista december och trafiken konkurrens­utsätts inom några veckor.
FINFERRIES KONKURRENS­UTSÄTTS. Kontraktet med Finferries på Velkuarutt­en går ut den sista december och trafiken konkurrens­utsätts inom några veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland