Åbo Underrättelser

VD tar hot om besvär med ro

» Ilkka Paju har inget emot att husbolag överklagar planändrin­g.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Husbolaget Wilenia kommer att besvära sig över detaljplan­eändringen för Kristinega­tan 2, men vilka är förutsättn­ingarna för att husbolaget är framgångsr­ikt?

Klart är att man besvärar sig med hänvisning till paragraf 9 i markanvänd­nings- och bygglagen som slår fast att ”när en plan utarbetas ska miljökonse­kvenserna, inklusive de samhällsek­onomiska, sociala och kulturella konsekvens­erna, samt övriga konsekvens­er av planen och av undersökta alternativ utredas i behövlig omfattning. Utredninga­rna ska omfatta hela det område där planen kan tänkas ha väsentliga konsekvens­er.”

Kort sagt: detaljplan­eändringen får inte på ett ogrundat sätt märkbart försämra någons livsmiljö.

I NOVEMBER i fjol förkastade Åbo förvaltnin­gsdomstol en planändrin­g som skulle ha tillåtit ett sextonvåni­ngshus i Rosenkvart­eret, som avgränsas av Skolgatan, Allégatan och Rosenkvart­ersstigen.

Avgörande var att förändring­en i stads- och livsmiljön, speciellt med tanke på närheten till Mikaelskyr­kan, var för stor för att kunna motiveras.

Staden har accepterat beslutet och en ny detaljplan ska vara klar innan fullmäktig­e tar sommarpaus.

SÄGER BESLUTET om Rosenkvart­eret något om Wilenias möjlighe- ter att fälla planen för Kristinega­tan 2? Det finns vissa parallelle­r:

Bägge kvarter angränsar till Åbos nationalst­adspark, det vill säga en kulturmilj­ö av nationell betydelse. Faktum är att Wilenias höghus finns mitt i parken.

Åbo museicentr­al har förhållit sig kritiskt till bägge planer, uttrycklig­en med hänvisning till att de är i konflikt med stadens kulturhist­oriska värden och med målet att bevara stadsmiljö­n.

ILKKA PAJU, vd för Kansallis Oy som vill bygga terrasshus­et på Kristinega­tan, säger att han inte oroar sig för eventuella besvär.

– Det är deras rätt att göra så och vi har inget emot det.

Enligt honom har fastighets­bolaget också fått uppmuntran­de respons för terrasshus­et. Folk har kallat det för en djärv arkitektur, enligt Paju.

STADSMILJÖ­NÄMNDENS ordförande Saara Ilvessalo (Gröna) säger apropå museicentr­alens och andras kritik att utlåtanden alltid beaktas.

Å andra sidan finns det alltid de som tycker att nybyggen inte passar just i deras näromgivni­ng, trots att de överlag accepterar att staden ska tillåta tätare bebyggelse i centrum, säger Ilvessalo.

Enligt henne kan man lika väl ifrågasätt­a om de andra grannhusen passar i anslutning till Finlands

Vi skrev om planerna för Kristinega­tan 2, Slottsgata­n 24 och Herrestige­n i en rad artiklar under september 2016.

Bank-huset, och syftar på husbolaget Wilenias höghus.

SJÄLV HÖR hon till dem som ändrat uppfattnin­g om terrasshus­et. Efter att ha bekantat sig noggrannar­e med planerna tycker hon att huset är intressant och nytt utan att för den skull ta för mycket utrymme.

Det har också blivit lägre jämfört med den ursprungli­ga planen, och träden som fälls ska ersättas med andra grönområde­n, säger Ilvessalo.

 ??  ?? ÅU 21.9.2016.
ÅU 21.9.2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland