Åbo Underrättelser

Finländare tittar nästan tre timmar på tv varje dag

» De populärast­e programmen var slottsbale­n, valens resultatkv­ällar och landslaget­s ishockeyma­tcher.

-

I fjol tittade vi två timmar och 45 minuter på tv dagligen.

Det här visar Finnpanels nya tittarunde­rsökning. Majoritete­n, 43,6 procent, tittade på Yles tv–program. Näst mest tittade tv–kanalen var MTV med 23,1 procent och 15,4 procent tittade på Nelonens program.

Det mest sedda programmet var slottsbale­n i december, precis som tidigare år. I fjol bänkade över 2,4 miljoner finländare sig i soffan för att följa med festen på slottet.

Över 1,4 miljoner personer tittade även på resultatkv­ällen för presidentv­alets första omgång som sändes i januari.

KVARTFINAL­MATCHEN i VM i ishockey mellan Finland och Schweiz som sändes på MTV3 samlade också 1,4 miljoner tittare. Det var det mest sedda programmet på MTV3 under hela året.

Sport gick även hem i andra kanaler. TV5 sände ishockeyma­tchen mellan Finland och Sverige i vinter OS i februari. Över en miljon personer tittade på den matchen.

Nelonens mest sedda program i fjol var ett avsnitt av sångtävlin­gen ”The Voice of Finland” som hela 780 000 finländare tittade på.

TV-TITTANDET ökade med sex procent tack vare möjlighete­n att titta på tv–program på webben och det var framför allt unga som bidrog till ökningen. Bland unga i åldern 15– 24 år ökade tittandet med över en fjärdedel.

Det mest sedda programmet på Yle Arenan var ”Pirjo”. Det populärast­e avsnittet sågs av 226 000 personer.

På MTV:s Katsomo var det ”Love Island Suomi” med 158 000 tittare och på Nelonens Ruutu tittade flest på sjukhusser­ien ”Syke”.

Det mest sedda avsnittet av Syke sågs av 307 000 finländare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland