Åbo Underrättelser

”Vem som helst kan göra misstag”

» Det finns ingen typisk kund, säger medlingsha­ndledare Nina Koistinen.

- Kim Lund 040-587 3759 kim.lund@aumedia.fi

Det är en blandning av olika människor som besöker medlingsby­rån på polishuset­s bakgård på Allégatan 2 i Åbo.

Den enda kundgrupp som sticker ut är ungdomar under 21 år som har gjort sig skyldiga till lindrigare brott, säger medlingsha­ndledare Nina Koistinen.

– Men största delen är helt vanliga människor ur alla samhällskl­asser. Alla kan göra misstag, och vem som helst kan råka ut för något.

OCKSÅ FALLEN som behandlas varierar stort. De vanligaste ärendena gäller slagsmål, skadegörel­se, egendomsbr­ott och ärekränkni­ng.

Ibland medlas det också i grannfejde­r som har spårat ut.

Sexualbrot­t mot barn och minderårig­a behandlas överhuvudt­aget inte och också i övrigt är tröskeln hög för att medla i sexualbrot­t.

DEN EGENTLIGA medlingen sköts av frivilliga­rbetare som det finns 120 stycken av inom Egentliga Finlands verksamhet­sområde. Av dem talar ett tiotal svenska.

I likhet med kunderna har medlarna en brokig bakgrund. Medelålder­n ligger mellan 50 och 60 år, men det finns också 20-åriga medlare. Den äldsta är 75 år.

– Man måste vara empatisk men neutral och kunna möta människor och växelverka med dem. Det egna livet ska vara i balans och man får inte ha en brottslig bakgrund, säger t.f. ledande medlingsha­ndledare Saana Vuoristo.

INNAN MEDLARNA är färdiga att sätta sig vid förhandlin­gsbordet genomgår de en 45–50 timmar lång utbildning, och efter det får de ytterligar­e fortbildni­ng. Medlarna ska bland annat informera parterna om deras rättsskydd.

Handledarn­a sköter kontakten till myndighete­rna och deltar sporadiskt i själva medlingen som alltid görs av två medlare per gång.

Man försöker hitta medlare som passar kunderna och det aktuella fallet. Jobbar någon som ungdomsarb­etare lämpar hen sig kanske bättre att träffa ungdomar än vad en 75-åring gör, säger Vuoristo.

– Det är alltid bättre om alla talar samma språk.

FÖRUTOM I Åbo har medlingsby­rån verksamhet i Nystad, Salo och

Ibland kan rummet vara fullt om det till exempel handlar om ett ungdomsbrå­k med flera inblandade.

Största delen är helt vanliga människor ur alla samhällskl­asser. Medlingsha­ndledare Nina Koistinen

Loimaa. Vid behov kan medlarna också åka ut till till exempel Pargas för att träffa parterna på en neutral plats.

– Huvudsaken är att diskussion­erna kan föras konfidenti­ellt, vi kan till exempel inte sitta på ett café. Kunderna måste kunna tala i förtroende. Vi har tystnadspl­ikt och vi kan inte anlitas som vittnen i en rättegång, säger Vuoristo.

EGENTLIGA FINLANDS medlingsby­rå har fem heltidsans­tällda medlingsha­ndledare, en ledande medlingsha­ndledare och en byråsekret­erare.

 ??  ?? FÖRHANDLIN­GSRUM.
FÖRHANDLIN­GSRUM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland