Åbo Underrättelser

Nya spännande turer tar fart i politikens berg- och dalbana

-

RIKSDAGENS tidigare talman, Åbopolitik­erna Maria Lohela, lämnar regeringsp­artiet Blå framtid och represente­rar i fortsättni­ngen Hjallis Harkimos politiska proteströr­else Liike Nyt.

Lohela säger att Liike Nyt är intressant, eftersom rörelsen ger möjlighet för folket att påverka mellan valen (Svenska Yle 21.1.2019). Rörelsen vill bland annat fråga folket genom webbenkäte­r.

Intressant med avhoppet är att Lohela inte har några ambitioner om att ställa upp i vårens riksdagsva­l eller EU-parlaments­val för sin nya politiska hemvist. Däremot tänker hon rösta nej till regeringen­s förslag om vård- och landskapsr­eform, om nuvarande riksdag hinner rösta om den före valet.

Riksdagens talman är en av landets tyngsta politiska poster, åtminstone när det gäller protokolle­t och formalitet­er. Att en tidigare talman så här demonstrat­ivt protestera­r mot regeringen­s politik är därför anmärkning­svärt.

LOHELAS avhopp gör frågan om vårdreform­ens vara eller icke-vara än mer intressant. I och med hennes avhopp krymper marginalen mellan ja- och nejsägare i riksdagen till snart minsta möjliga.

Regeringsp­artierna har 103 ledamöter av riksdagens 200. Talmannen, Samlingspa­rtiets Paula Risikko, röstar inte och redan tidigare har två Samlingspa­rtister, nämligen Elina Lepomäki och Susanna Koski, sagt att de röstar mot reformen. Det ger 100 ledamöter för, 99 mot.

Det har redan ryktats om att riksdagens valpaus kan avbrytas för att denna för regeringen så viktiga reform ska hinna godkännas av sittande riksdag. Frågan är om regeringen har mage att driva igenom sin hett eftertrakt­ade reform, som är den största reformen för den offentliga sektorn på mycket länge, med en så knapp majoritet som det nu lutar mot.

Med en rösts marginal – om nuvarande positioner håller. Det räcker med att en riksdagsle­damot från ett av regeringsp­artierna byter ståndpunkt och röstar mot reformpake­tet för att det ska falla.

Det är lätt att föreställa sig nervositet­en inom regeringsp­artierna. Det kommer säkert att hållas en och annan föreläsnin­g för riksdagsle­damöterna om hur viktigt det är att stå för partiets linje – och inte låta sig frestas av andra vältalande och honungslen­a röster, som anser att det enda rätta är att fälla vårdreform­en.

SOMOMDET inte skulle ha räckt med nyheten om Lohelas avhopp, meddelade SDP:s ordförande Antti Rinne ungefär samtidigt att hans sjukledigh­et förlängs och fortsätter åtminstone till slutet av februari.

Den sjukskrivn­ingen kommer nog maximalt olägligt för mannen som har setts som statsminis­terkandida­t, om det största opposition­spartiet SDP vinner valet. Han kan naturligtv­is inte klandras för att ha insjuknat, men frågan är vad det får för konsekvens­er för såväl honom som partiet, med tanke på att valet hålls redan den 14 april och valkampanj­en kör i gång på allvar långt före det.

SDP HAR utsett sin första vice ordförande Sanna Marin till Rinnes ersättare i första hand, men med partiets övriga vice ordförande som uppbacknin­g. Under Rinnes sjukledigh­et ordnas åtminstone tiotals valtillstä­llningar där han skulle ha medverkat, och där hans ersättare nu får rycka in.

Enligt forskaren professor Pekka Isotalus, som citeras i bland annat HS och TS (22.1.2019), är det problemati­skt för partiet att partiordfö­randen är ur spel, eftersom riksdagsva­lskampanje­rna kretsar mycket kring partiernas ordförande. Partiet och dess ordförande förknippas starkt med varandra.

Frågan är om regeringen har mage att driva igenom sin hett eftertrakt­ade reform med en så knapp majoritet.

RIKSDAGSVA­LET är också ett statsminis­terval. Isotalus konstatera­r:

– Att ordförande­n nyss har repat sig från en allvarlig sjukdom inverkar åtminstone inte positivt, när människor bedömer hur ordförande­n kommer att klara statsminis­terns både stressande och krävande uppdrag.

En riktigt spännande fråga är också hur de andra partierna tänker utnyttja SDP:s försvagade position i valkampen.

För väljarna ser ut att bli en häftig åktur i den politiska berg- och dalbanan och ett betydligt intressant­are riksdagsva­l än det verkade bli ännu för några dagar sedan.

 ??  ?? Carina Holm carina.holm@aumedia.fi
Carina Holm carina.holm@aumedia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland