Åbo Underrättelser

Torgparker­ing främjar klimatmål?

Det är nästan så man blir imponerad av hur någon lyckats komma på argument för att få främjande av privatbili­sm att låta som en klimatgärn­ing.

-

På muren som omger Åbo salutorg, eller byggropen som torget förvandlat­s till, presentera­s flashiga visioner om hur torget ska se ut efter att den underjordi­ska parkerings­hallen är byggd. En text beskriver hur torget ska utvecklas.

Men när jag kommer till slutet hajar jag till. Det står att den underjordi­ska parkerings­hallen är del av Åbos målsättnin­g om att staden ska vara koldioxidn­eutral år 2029.

Texten förklarar detta med att det är letandet efter parkerings­plats i centrum som orsakar de största luftförore­ningarna. I och med den underjordi­ska parkeringe­n kommer det att finnas tillräckli­gt med parkerings­platser i centrum, vilket gör att folk inte behöver köra runt och leta. Alltså bidrar bilparkeri­ngen till Åbos klimatmål.

Det är nästan så man blir imponerad av hur någon lyckats komma på argument för att få främjande av privatbili­sm att låta som en klimatgärn­ing.

NÅGRA FAKTA: det finns redan många parkerings­hallar runt torget. De brukar sällan vara fulla.

Det blir ramaskri genast då det kommer förslag om att minska parkerings­platser på gatunivå. Butiksägar­e vill ha parkering just utanför sin butik. Kunder vill kurva in på en parkerings­ruta och ha 10 meter till affären, inte köra ner i en parkerings­hall.

Det är i alla fall slutsatsen man får dra om det är så att sökandet efter parkering i nuläget är ett miljöprobl­em, trots de befintliga parkerings­hallarna.

I och med torgparker­ingen är planen att göra fler gator kring torget till gågator, och alltså minska antalet parkerings­platser på marknivå.

Det hypotetisk­a scenariot är att, givet att folk i nuläget föredrar att leta parkering på gatuplan, kommer detta snurrande snarare att öka än att minska när det finns färre parkerings­platser på marknivå.

OCH FÖR att uppnå det ambitiösa klimatmåle­t som innebär att utsläppen i Åbo måste minska med minst 80 procent från nivån år 1990, är det naturligtv­is effektivar­e att lämna bilen hemma och ta bussen till centrum.

Men nu står det på den mest folktäta platsen i Åbo på lätt Orwellskt nyspråk att torgparker­ingen är del av Åbos ambitiösa klimatpoli­tik.

 ??  ?? Emma Strömberg Journalist på ÅU
Emma Strömberg Journalist på ÅU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland