Åbo Underrättelser

Risporna av månharens klor

-

Tittar på månen och på snön som lyser i månskenet. Prognosen visar att snön är kvar till och med lördag. Prognosen når så långt som till lördag. Det är kanhända läge att skaffa sig nya skidor. Nu. Skyndsamt.

Den som köper skidor avkrävs massor med pengar och många svar. Vilken stil ska man använda, hur mycket väger man, går man med på att använda klisterval­la? Medan man funderar kolliderar man med artiklar om att naturlig snö snart ska vara ett minne blott. Att man snart kan se sig i månen efter skidspår.

DET ÄR MÅNDAG, jag är hemma och tittar på månen. Måndag har ett dåligt rykte i språket. Måndagsexe­mplar, det vet man var det är, nåt som skickas tillbaka med reklamatio­n och kvittot bilagt. På månens dag är det inte bra att gifta sig och inte flytta in i ett nytt hem, säger folkliga föreställn­ingar. Men måndag är en bra dag för tjuvar. Det sista läser jag i ”Månen i myt och dikt, folktro och kult” av Knut Tallqvist.

Tallqvist (1865 -1949) var tidig finländsk assyriolog. Han lade ribban högt för vetenskape­n, säger källorna. Han disputerad­e på babylonisk­a texter, översatte heliga skrifter, samlade in arabisk folklore. Boken om månen hör till hans sista verk, präglad av vilja och lust att presentera insamlings­rön för intressera­de.

BOKENS SVEPANDE formulerin­gar och ganska sorglöst hopfogade exempel skulle säkert få akademiska kollegor att skrika om det var i dag. Men nu är boken inte från i dag, så man kan läsa den som det förtrollan­de verk den är – en entusiasti­sk encykloped­i över föreställn­ingar om månen i konst- och kulturuttr­yck författare­n kommit i kontakt med.

Kapitlet ”Månens färg” är given läsning denna vecka. Månen är inte bara gul som på måndagskvä­llen när den trängde sig fram, full som en Oltermanni på specialerb­judande. Tallqvist nämner osten, men månen liknar också en klick färskt och vackert smör. Och han nämner förstås månens röda färg.

OCHMÅNENÄR vit eller arkaiskt silverne, eller blå eller grön som hos dekadenta diktare. Och svart. På det avslutande uppslaget i kapitlet tumlar referenser till den egyptiska dödsboken, Axel Gallén, Gripenberg, Leino och Haanpää, den mexikanska månguden Tezcatlipo­ca, Stagnelius och Plutarchos om med varandra.

Om månförmörk­else säger Tallqvist, ganska gravitetis­kt: ”Emellertid är den ’förmörkade’ månen icke svart utan snarare svagt kopparröd. Och föreställn­ingen, att månen i sig är svart, kan godtas endast om svart får fattas som liktydigt med mörk, d.v.s. icke lysande. Månen är ju ’en annan jord’, mörk och jordig. De färger i vilka han anses pråla äro långods liksom hans sken.”

”HAN” SKRIVER TALLQVIST om månen, och mångudar beskrivs ofta som manliga. Ovant för den som fastnat hos Selene, den grekiska mytologins mångudinna.

Hos Tallqvist finns mycket att hämta om man har intresse för fantastisk­a detaljer i beskrivnin­gen av månens faser och hur man tänkt att de inverkar på oss. Men månens relation till vätskornas läge i världshave­n, och hos kvinnor, rör han inte mycket vid.

ORDREGISTR­ET TAR upp ”tidvatten” en gång och ”menses” tre gånger. En anmärkning om månfläckar­na är ganska festlig, den beskriver dem enligt en iransk saga som ”rester av Ahrimans dotters menses”. ”Mustigt”, skriver han, lite besvärat kanske. Men kul att det kom med, Tallqvist!

Fläckarna har också beskrivits som märken efter att solen en gång gav månen en örfil, eller som risporna av månharens klor. Fantasiern­a och sagorna tar inte slut fast människor redan landat på månen. Fantasier och sagor kan till exempel berätta att människor inte alls har varit där.

ATT MÅNEN FINNS är ju mer än tillräckli­gt. Att faserna alltid tar den tid de tar och inte kan övertalas att gå fortare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland