Åbo Underrättelser

Amerikansk musik präglar årets Baltic Jazz

» Helgen 5–7 juli ordnas den 32:a upplagan av Dalsbruksf­estivalen. Programmet har färdigstäl­lts i god tid.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Det är bitande kyla utomhus då programmet för Baltic Jazz 2019 presentera­s, men arrangörer­na blickar redan mot sommaren.

–Vi beslöt redan i fjol att kavla upp ärmarna och boka artisterna tidigt. Arbetet fördelas jämnare under hela året på det viset, och nu har vi bara den praktiska biten att fundera på under våren, förklarar verksamhet­sledare Alexandra Lönnström.

ÅRETS KONSERTHEL­HET, som satts samman av konstnärli­ga ledaren Antti Sarpila, präglas av amerikansk jazz.

Under lördagen spelar Pepe Willberg och Marian Petrescu Trio musik av Nat King Cole, och söndagens All Stars-konsert med danska Mette Juul och Mikael Konttinen som solister fokuserar på The Great American Songbook.

–Temat blev tydligt efterhand, när vi märkte hur mycket amerikansk musik som finns på programmet. Dessutom uppmärksam­mar vi att det är 100 år sedan Nat King Cole föddes, under lördagens parkkonser­t.

Det är ändå inte bara jazz som står på programmet. Lönnström förklarar att Baltic Jazz-arrangörer­na vill erbjuda något för alla.

– Vi har bland annat en Classic Rock-konsert med klassiska gitarrockb­andet The Sounds på Verkstan under fredagen.

UNDER FESTIVALEN kan man se ett antal lokala orkestrar och artister, men arrangörsf­öreningens ordförande Sanna Järf gläder sig också över att de internatio­nella inslagen är många.

–Vi har en bra spridning med artister från hela området kring Öst- ersjön. Det är lite som det var förr i tiden på Baltic Jazz.

Totalt blir det 14 avgiftsbel­agda konserter. Årets festival bjuder på flera nyheter, berättar Lönnström som är inne på sitt andra år som verksamhet­sledare.

–Jag lärde mig mycket i fjol och utifrån feedbacken vi fick då har vi försökt utveckla evenemange­t. Bland annat har vi en större satsning på program för barnen och en gratis open stage-konsert på Jazzgatan. I fjol var det många som nära inpå festivalen frågade om det ännu går att uppträda, så därför ville vi erbjuda den möjlighete­n.

TILL ÅRETS Baltic Jazz tar man också tillbaka lördagens ungdomskon­sert på Parkscenen. Där uppträder lokala bandet Beauties and the Beat och Jakobstads­rapparen Walt Miguel, som rappar på svenska, finska och engelska.

Arrangörer­na nämner lördagens kvällskons­ert ”A Night in Harlem” och torsdagens pianokonse­rt, där virtuosern­a Stephanie Trick och Paulo Alderighi spelar fyrhändigt, som två programpun­kter som de är särskilt stolta över att kunna presentera.

EKONOMISKT sett har Baltic Jazz några tyngre år bakom sig. Nu vädrar ändå festivalen morgonluft, menar Järf.

– I fjol sålde vi 2000 biljetter och ekonomin är nu under kontroll. Vi hade några år då vi inte kunde ordna tackfest för våra frivilliga förrän våren efter festivalen, på grund av att pengarna inte räckte till, men nu känns det helt ok. Årets mål är 3000 sålda biljetter, men då har vi också två avgiftsbel­agda konserter fler i år än i fjol. Men många fler än så rör ju sig på området under festivalen.

För att ordna festivalen krävs ungefär 120 frivilliga, varav de flesta hittas inom lokalsamhä­llet.

– Det är otroligt att se hur gärna folk ställer upp. Utan dem skulle det inte gå att ordna festivalen.

Det är otroligt att se hur gärna folk ställer upp. Utan dem skulle det inte gå att ordna festivalen.

Ordförande Sanna Järf om att 120 frivilliga jobbar för festivalen.

 ?? FREDRIK HÄGGMAN ?? INVÄNTAR SOMMAREN. Målet för årets Baltic Jazz är 3000 sålda biljetter, berättar verksamhet­sledare Alexandra Lönnroth (t.h.) och Sanna Järf (t.v), ordförande för intressefö­reningen bakom festivalen.
FREDRIK HÄGGMAN INVÄNTAR SOMMAREN. Målet för årets Baltic Jazz är 3000 sålda biljetter, berättar verksamhet­sledare Alexandra Lönnroth (t.h.) och Sanna Järf (t.v), ordförande för intressefö­reningen bakom festivalen.
 ?? PRESSFOTO ?? ROCKKLASSI­KER. I år satsar man inte bara på jazz, utan försöker erbjuda något för alla. På bilden The Sounds, som med sin så kallade rautalanka-musik hörde till pionjärern­a inom instrument­al rock i Finland på 1960-talet.
PRESSFOTO ROCKKLASSI­KER. I år satsar man inte bara på jazz, utan försöker erbjuda något för alla. På bilden The Sounds, som med sin så kallade rautalanka-musik hörde till pionjärern­a inom instrument­al rock i Finland på 1960-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland