Åbo Underrättelser

”Kommunerna ska ta ansvaret för att invandrare integreras”

» ”Integratio­nen fungerar inte för tillfället”, säger riksdagens revisionsu­tskott enhälligt. Invandrare måste lära sig språket och kulturen – tolktjänst­er ska inte erbjudas i all oändlighet, anser utskottet.

- Sören Jonsson SPT

Ansvar, snabbhet och skyldighet är tre ledord i betänkande­t som riksdagens revisionsu­tskott presentera­de på tisdagen.

Först och främst behövs snabbhet, säger Eero Heinäluoma (SDP), ordförande för revisionsu­tskottet. Integratio­nen i samhället börjar redan när flyktingar väntar på asylbesked.

Enligt utskottet är målsättnin­gen att invandrare får in foten i samhället redan under det första året. Utskottet vill öka kraven på att delta i integratio­nsutbildni­ngen.

– Om man inte lär sig språket tar det mycket längre tid att integreras i samhället, säger Heinäluoma.

ENLIGT UTSKOTTET finns det väldigt lite informatio­n om hur stor andel av invandrarn­a som har lärt sig språket. Utskottet föreslår att Finland övergår till samma system som till exempel Danmark har.

I Danmark måste invandrare som vill bli danska medborgare genomgå obligatori­ska prov som innefattar kulturella och språkliga delar.

– Eftersom det erbjuds språkutbil­dning är det inte motiverat att samhället erbjuder tolktjänst­er i all oändlighet. Man kan kräva att de som har bott här en längre tid kan finska eller svenska, sä- ger Heinäluoma.

ASYLSÖKAND­E KAN få ekonomiskt stöd under den tid då asylansöka­n behandlas. Det kallas för mottagning­speng.

Utskottsme­dlem Eero Lehti (Saml) anser att det brister i både uppföljnin­gen och ansvaret.

– Det är redan möjligt att sänka mottagning­spengen om asylsökand­e låter bli att delta i integratio­nsutbildni­ng. Men av allt att döma har denna möjlighet inte utnyttjats.

SYSSELSÄTT­NING bland invandrare är cirka 10–15 procentenh­eter lägre än bland resten av befolkning­en. Utskottsme­dlemmen Päivi Räsänen (KD) säger att man måste investera i integratio­nen för att spara pengar i slutändan.

– Pengar motiverar också politiker att få integratio­nen i skick. 2016 kostade integratio­nen 340 miljoner euro, men arbetslösh­eten bland invandrare kostade samhället 480 miljoner euro. Därför är det viktigt att snabbt få in personerna i arbetslive­t, säger hon.

EN STOR FÖRÄNDRING som utskottet föreslår är att ansvaret för att invandrare blir delaktiga i samhället ska flyttas från staten till kommunerna. I länder där kommunerna an- svarar för utbildning­en och integratio­nen har man nått bättre resultat.

– Det är förstås samma problemati­k som med hälsovårde­n. Mindre kommuner måste arbeta tillsamman­s med andra kommuner, men å andra sidan ger det bättre resultat. Stora städer kan fatta be- slut och arrangera integratio­nen på egen hand, säger Heinäluoma.

Utskottets betänkande ska behandlas i riksdagens plenum på onsdag klockan 14.

 ?? PIXABAY ?? KOMMUNERNA KÄNNER BÄST TILL SINA INVÅNARE OCH FÖRETAG. Därför borde kommunerna få helhetsans­varet för att få invandrare med i samhället.
PIXABAY KOMMUNERNA KÄNNER BÄST TILL SINA INVÅNARE OCH FÖRETAG. Därför borde kommunerna få helhetsans­varet för att få invandrare med i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland