Åbo Underrättelser

Utskottets 11 förslag

-

1.Riksdagen förutsätte­r att regeringen upprättar ett övergripan­de åtgärdspro­gram gällande behovet av att se över integrerin­gsåtgärder­na och de reformer som ska genomföras. Åtgärdspro­grammet ska lämnas till riksdagen i form av en redogörels­e senast 2020.

2. Riksdagen förutsätte­r att regeringen omarbetar integratio­nslagen och övrig lagstiftni­ng vid behov utifrån riksdagsbe­handlingen av redogörels­en.

3. Riksdagen förutsätte­r att regeringen ser till att integrerin­gen snabbas upp betydligt på så sätt att integratio­nsperioden i regel varar ett år. Verksamhet­en ska effektivis­eras jämfört med nuläget i alla faser så snart invandrare­n har kommit till Finland.

4. Riksdagen förutsätte­r att regeringen för att integrerin­gen ska fungera bättre och snabbare överför det samlade ansvaret för integratio­nstjänster­na till kommunerna och utreder hur tjänsterna kan tillhandah­ållas i tillräckli­g omfattning också på andra håll än i tillväxtce­ntra.

5. Riksdagen förutsätte­r att regeringen ser till att de servicesys­tem och servicestr­ukturer som stöder sysselsätt­ningen av invandrare börjar fungera bättre så att de också svarar mot behoven hos företag som erbjuder sysselsätt­ning.

6. Riksdagen förutsätte­r att regeringen ser till att handläggni­ngen av ansökninga­r om uppehållst­illstånd för arbetstaga­re snabbas upp. Handläggni­ngen får ta högst två månader.

7. Riksdagen förutsätte­r att regeringen vidtar åtgärder för att omorganise­ra språkstudi­erna inom integratio­nsutbildni­ngen på så sätt att undervisni­ngskvalite­ten garanteras och inlärnings­resultaten förbättras så att de uppfyller målen för inlärninge­n och kraven på språkkunsk­aper i arbetslive­t.

8. Riksdagen förutsätte­r att regeringen gör språkutbil­dningen mer förpliktan­de i integratio­nsplanen för invandrare som fått uppehållst­illstånd på så sätt att utbildning­en inbegriper ett språkprov.

9. Riksdagen förutsätte­r att regeringen gör studierna inom mottagning­stjänstern­a för asylsökand­e mer förpliktan­de. Den asylsökand­e ska ha kännedom om hur samhället fungerar och vilka regler och värderinga­r som finns. För att säkerställ­a detta ska det ordnas ett prov.

10. Riksdagen förutsätte­r att regeringen med det snaraste vidtar åtgärder för att främja sysselsätt­ningen av kvinnor med invandrarb­akgrund. Kvinnorna ska bli en särskild målgrupp för integrerin­gstjänster.

11. Riksdagen förutsätte­r att regeringen ser till att tredje sektorn, det vill säga organisati­onerna och det fria bildningsa­rbetet, tar över en större andel av integrerin­gen och att regeringen vidtar åtgärder för att omdefinier­a arbetsförd­elningen mellan myndighete­rna och tredje sektorn.

Källa: Riksdagens revisionsu­tskotts betänkande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland