Åbo Underrättelser

Hur bra känner du till Åbo stads historia?

-

VARFÖR RÄKNAS den 23 januari 1229 som stadens ”födelsedag”?

A) Då anlände en av Sveriges kung Erik Eriksson utsänd tropp till Aura ås mynning för att grunda en handelssta­tion för finska skinn samt för att få bukt med skärgården­s talrika sjörövare.

B) Påven Gregorius IX skrev just detta datum ett brev och beordrade att biskopssät­et huxflux ska flyttas från den gamla platsen i Nousis till Korois vid Aura å.

C) Datumet är den första gången ”Aboa” nämns, nedtecknat i ett detaljerat rättsproto­koll om en brotvist. Dokumentet hittades i utgrävning­ar i Kaskisback­en 1967. KARTAN FRÅN 1808 är kompletter­ad med grått för det som Åbo brand ödelade i september 1827. Hur tror man att branden fick sin början?

A) Sveriges första hjulångare ”Amphitrite”, byggd av engelsmann­en Samuel Owen, var på jungfrufär­d. Fartyget spred gnistmoln ur skorstenen då det anlöpte Åbo.

B) Det var en kall septemberk­väll och några poliser på patrull (Åbo hade Finlands första polisinrät­tning) tände en brasa bakom lantmätare Johan Wallenius vedlider, som antändes då poliserna slumrat till.

C) Gnistor från en skorsten antände hö på vinden i köpmannen Carl Gustav Hellmans hus i Aningaisba­cken vid nuvarande Trätorget. DE FÖRSTA spårvagnar­na rullade i Åbo 1980. Vad var det för speciellt med stadens första spårvägssa­tsning?

A) Det var hästar som drog vagnarna på den första rutten mellan Åbo slott och Akademigat­an vid Domkyrkan.

B) Kostnadern­a för spårvägsnä­tet överskred budgeten. Flera ansvariga tjänstemän och politiker avgick som en följd av skandalen.

C) Den första rutten hade ett litet uppförslut i ändstation­sslingan vid Domkyrkan. Det var så brant för spårvagnar­nas svaga elmotorer att staden anställde särskilda ”knuffpojka­r” som såg till att vagnarna tog sig runt. LÖPARLEGEN­DEN Paavo Nurmi föddes och växte upp i Åbo. Vad jobbade han med då han kallades till militärtjä­nstgöring 1919?

A) Han framställd­e tryckplåta­r på Åbo Tryckeri och Tidnings Ab på Slottsgata­n 23, den adress som ÅU hade 1912–1978.

B) Han arbetade som filare på H. Ahlberg & Co:s maskinverk­stad på Slottsfält­et, där man bland försökte tillverka pistoler för försvarsma­kten. Vapnen var piratkopio­r på belgiska FN-pistoler och så dåliga att försvarsma­kten tackade nej till dem.

C) Han siktade på en karriär inom restaurang­branschen och arbetade den här tiden som hjälpkock i Kakola fängelsekö­k. ÅBO HAR DRABBATS av flera hemska farsoter. Vad var Åbosjukan/Åbosmittan?

A) Influensan ”Asiaten” blev en pandemi 1957. I Åbo härjade den länge, vilket enligt medicinsk expertis berodde på modet – ”Åbosjukan” var då envisa ungdomar gick med bart huvud och bara vrister.

B) Hertig Johan lät bygga Åbo stads första vattenledn­ing på 1500-talet. Det här röret, som byttes ut först på 1980-talet, hade så hemskt vatten att folk talade om ”Åbosjukan” då de fick allsköns magkrämpor.

C) Åbosjukan syftar på en lång period – från 1950- till 1980-talet – då stadens beslutsfat­tare lät väldigt många gamla hus rivas.

Här är fem frågor från 790-åriga Åbo stads färgstarka historia. Svaren hittar du längre ned på denna sida.

 ?? NATIONALAR­KIVET ?? 1808. Denna ”Charta öfver Åbo stad och slott med slotts fältet” ritades första gången 1808 men kompletter­ades senare med grått för de områden som ödelades i branden 1827.
NATIONALAR­KIVET 1808. Denna ”Charta öfver Åbo stad och slott med slotts fältet” ritades första gången 1808 men kompletter­ades senare med grått för de områden som ödelades i branden 1827.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland