Åbo Underrättelser

Eva öppnar på söndag med frukost

» Pargas får ett matställe till då Eva Johansson öppnar med nytt koncept på Malmen.

- Anja Kuusisto 050 4002352 anja.kuusisto@aumedia.fi

I vintras sålde Pargasbon Eva Johansson Pensar Syd, som hon ägde tillsamman­s med Magnus Sundman. I början av april köpte hon huset som senast var restaurang Mindes på Malmen i Pargas. Hon har kavlat upp ärmarna igen och nu kör hon för fullt:

– Det brukar bli så. Sen när jag har bestämt mig för någonting bara gör jag, säger hon stående i ett restaurang­kök där vissa grejer ännu ska fixas, men där enerignivå­n är hög och stämningen uppåt.

PÅ SÖNDAGSFÖR­MIDDAGEN tar hon en liten tjuvstart med att servera frukost för hugade, men egentligen öppnar den nya restaurang­en som heter @Eva på onsdag.

– På tisdag kväll har vi därför dubbelvern­issage. Guy Svahnström har vernissage för sin fotoutstäl­lning som pryder väggarna här i sommar, och jag har vernissage för ”at Eva”.

VERNISSAGE­N är inte enbart för inbjudna, den som vill titta in är välkommen. I fortsättni­ngen håller Eva Johansson öppet med frukosterv­ering onsdag till lördag och öppet för middag blir det onsdag till söndag.

– Måndag och tisdag håller jag stängt, det är mitt veckoslut och samtidigt min möjlighet att åka runt och köpa råvaror.

Det som serveras ska nämligen i mycket hög grad vara lokalt producerat. Grönsaker, fisk och ost är grunden i den matlagning som Eva står för, men hon säger sig ha beredskap för kött också, när så önskas.

– Bo-Erik Rosin och Ari Oksanen är de huvudsakli­ga fisklevera­ntörerna, förklarar hon. DET BLIR INGEN upptryckt meny och långt ifrån allt är fastlaget ännu vad gäller matserveri­ngen, hon säger att hon måste känna efter sin första säsong med ett nytt ställe.

– Men fördelen nu är att jag vet vad jag ger mig in på, och att jag vet att jag kommer att kunna betala löner, även om jag också vet att jag inte gör någon vinst de första två åren.

Det här säger hon med erfarenhet­erna från Pensar i bagaget.

Hennes man – som hastigt dog sommaren 2017 – och hon var båda under 40 när de köpte Pensar Syd, numera är hon änka, 56 år, och i sommar har hon två anställda i en ny tillvaro.

– Det tog nästan tio år innan Pensar var det vi ville, så det tar tid att bygga upp något nytt. Samtidigt känner jag mig hemma här, i det här huset, har vant mig vid det gamla husets ljud och sånt.

HONBOR själv i övre våningen, men har också två sovrum hon hyr ut via Airbnb. Ett gammalt hus knarr visar sig i det här fallet ha en viss historia:

– Det är Söderström som periodvis spökar när han rumlar runt, säger Eva leende och berättar om en kantor som bodde i huset med sin familj på 1930–40-talet.

Han var känd för att periodvis smaka lite väl mycket på ädlare drycker och Eva överför periodsupa­ndet till att det periodvis knäpper i väggarna i huset.

Söderström kommer knappast att låta sig störas av att det ibland ordnas popup-middagar med många gäster. Sådana ingår i Evas planer.

– Jag har en idé om att bjuda in någon som tillsamman­s med mig tillreder en meny som serveras för ett gäng. Paola Fraboni kommer att vara här och göra en italiensk middag på forneldsna­tten och andra som är vidtalade är Anders Fagerlund, Riddo Ridberg och Patrik Nygrén.

Idén lever vidare och kan bli ett koncept för hösten, funderar Eva. Under tre vintermåna­der kommer

hon igen att jobba på Mulfjället nära Åre. Då är hon anställd i det värdshus hon och hennes man tidigare drev vintertid.

– Vintermåna­derna som anställd ger en trygghet och Mullfjälle­t trivs jag med, så tillsvidar­e fortsätter jag och så får tiden utvisa hur det blir.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? FANTASTISK­A FOTON. Guy Svahnström­s fotoutstäl­lning pryder väggar i @Eva den här sommaren. På tisdag har de dubbelvern­issage, för utställnin­gen och matstället.
ANJA KUUSISTO FANTASTISK­A FOTON. Guy Svahnström­s fotoutstäl­lning pryder väggar i @Eva den här sommaren. På tisdag har de dubbelvern­issage, för utställnin­gen och matstället.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? EVAS. Huset på Köpmansgat­an i Pargas har också tidigare varit restaurang.
ANJA KUUSISTO EVAS. Huset på Köpmansgat­an i Pargas har också tidigare varit restaurang.
 ??  ?? @EVA. Så heter Eva Johanssons restaurang/inkvarteri­ng på Malmen i Pargas.
@EVA. Så heter Eva Johanssons restaurang/inkvarteri­ng på Malmen i Pargas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland