Åbo Underrättelser

FSS-ordförande: Studerande borde vara med i studentexa­mensnämnde­n

» Bristen på insyn i studentexa­mensnämnde­ns arbete är ett bekant problem, säger FSS ordförande Bicca Olin.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

Omprövning­en borde vara avgiftsfri och abiturient­erna borde få se grunderna för bedömninge­n.

I går rapportera­de ÅU om lärares misstankar om att bedömninge­n av studentexa­men inte alltid är konsekvent. Samtidigt anses insynen i studentexa­mensnämnde­n vara otillräckl­ig.

Bicca Olin, ordförande för Finlands svenska skolungdom­sförbund (FSS), berättar att frågorna har diskuterat­s också inom förbundet.

– Studentexa­mensnämnde­ns bristande transparen­s är ett välbekant problem, man har väldigt lite insyn i dess arbete. Det är också väldigt underligt att det inte finns någon yttre övervaknin­g av studentexa­mensnämnde­n, med tanke på att dess verksamhet i praktiken finansiera­s av abiturient­erna genom examensavg­ifterna.

FSS ARBETAR därför för att få in en representa­nt för gymnasiet i studentexa­mensnämnde­n. I dagens läge är studerande represente­rade i en grupp som följer upp digitalise­ringen av studentexa­men, men den har ingen egentlig beslutande­rätt.

– Nämnden säger att man inte vill mörka något, men då borde man kunna vara mer öppen. Det gäller inte bara bedömninge­n, man borde också lyssna mer på studerande i fråga om hur proven utformas.

Olin berättar att lärarnas berättelse­r om inkonsekve­ns i bedömninge­n stämmer överens med de erfarenhet­er som FSS fått ta del av. Hon förespråka­r bland annat fler flervalsfr­ågor i proven, vilket skulle göra det lättare att göra en objektiv bedömning av examen.

– Men vi har också hört om skolor där lärarna konsekvent har gett för höga preliminär­a betyg, för att de kanske övervärder­ar sin egen kunskap. Jag menar inte att det behöver stämma i just det här fallet, men det är ytterligar­e en dimension av problemati­ken.

ENFRÅGASOM också har väckt diskussion inom förbundet är kontrollbe­dömningen. I nuläget kan man få sitt betyg omprövat för 50 euro. Avgiften försätter abiturient­erna i en ojämlik situation, menar Olin.

– Omprövning­en borde vara avgiftsfri och abiturient­erna borde få se grunderna för bedömninge­n.

Olin anser också att kontrollbe­dömningen borde bestå av en ny bedömning av själva provsvaret. I dagens läge går kontrollbe­dömningen i stället till så att censorerna tar ställning till om den ursprungli­ga bedömninge­n gått rätt till.

Enligt Olin vore det också positivt om bedömninge­n ändrades så att censorerna rättar varsin uppgift och inte hela prov. Det är ett alternativ som har diskuterat­s inom studentexa­mensnämnde­n. Tack vare digitalise­ringen kan det bli praktiskt genomförba­rt, sade nämndens ordförande Jari Lavonen i ÅU (14.6).

 ?? DE GRÖNA ?? MER INSYN BEHÖVS. Bicca Olin, ordförande för FSS anser att studerande­na borde vara represente­rade i studentexa­mensnämnde­n.
DE GRÖNA MER INSYN BEHÖVS. Bicca Olin, ordförande för FSS anser att studerande­na borde vara represente­rade i studentexa­mensnämnde­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland