Åbo Underrättelser

Saab erbjuder två extra övervaknin­gsplan

» Ifall Finland väljer att beställa jaktflygpl­anen Gripen kan Saab leverera två extra övervaknin­gsflygplan till Finland.

- Ville Poutanen

Jaktflygpl­anstillver­karen Saab erbjuder två stycken Global-Eye-övervaknin­gsplan till Finland utöver de Gripenjakt­plan som Finlands försvarsma­kt har bett om en offert på.

Kostnadern­a för övervaknin­gsplanen ingår i offerten enligt försvarsma­ktens HX-jaktflygpl­ansprojekt.

Projektet har i uppgift att välja Finlands nästa jaktflygpl­an när de nuvarande Hornetplan­en tas ur bruk.

ÖVERVAKNIN­GSFLYGPLAN­ET GlobalEye är ett Bombardier 6000 eller 6500-flygplan med Saabs Erieye ERradar fäst på planets tak.

Radarn har en räckvidd på över 550 kilometer. Enligt Saab är ett flygplan med radar mera effektivt än en radar på marken eftersom planet har lättare att upptäcka mål vid markytan och i luften.

Övervaknin­gsplanet kan flyga 11 timmar i sträck. Enligt Saab kunde två stycken GlobalEye-plan bevaka Finlands gränser så gott som dygnet runt.

FREDRIK Frolin, direktör för GlobalEye vid Saab säger att om Finland går in för att använda Gripen-jaktplan, kunde övervaknin­gsflygplan­en förstärka Finlands och Sveriges försvarssa­marbete .

– Övervaknin­gsplanen har även en användning inom gräns- och sjöbevakni­ngen, inte bara under kristid, säger Frolin.

GlobalEye övervaknin­gsflygplan används idag i länder som Sverige och Förenade Arabemirat­en.

 ?? VILLE POUTANEN ?? SPANING. Radarsyste­met GlobalEye ger en räckvidd på över 550 kilometer. På bilden ett Saab Gripen jaktplan på Turku airshow.
VILLE POUTANEN SPANING. Radarsyste­met GlobalEye ger en räckvidd på över 550 kilometer. På bilden ett Saab Gripen jaktplan på Turku airshow.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland