Åbo Underrättelser

PLOCKAT

- Daniel Dahlén Ålandstidn­ingen

ARBETSPLAT­SER. Det pågår en omställnin­g på Åland. Omställnin­gen mot ett mer hållbart samhälle är positiv och flera indikatore­r visar på en positiv trend.

Men en djupare analys av stausrappo­rtens siffror visar även andra utmaningar. Utmaningar som det åländska samhället måste hitta lösningar på. En direkt oroande siffra som lyfts fram i gårdagens Ålandstidn­ing är att antalet arbetsplat­ser sedan år 2000 inom det offentliga ökar snabbare än antalet arbetsplat­ser inom det privata näringsliv­et.

Med detta sagt finns det inget som säger att inte tillskotte­t av arbetsplat­ser i det offentliga byggt på verkliga behov men trenden är oroväckand­e. Det är ohållbart i längden precis som Edvard Johansson, biträdande professor i nationalek­onomi vid Åbo Akademi, framförde i gårdagens Ålandstidn­ing.

Varför är detta inte hållbart?(...) Det privata driver innovation och finansiera­r våra offentliga utgifter. Även de offentligt anställdas löner. En fortsatt minskning av den privata sektorn hämmar det åländska samhällets utveckling. Det kommer även med största sannolikhe­t krävas ett ökat skatteutta­g för att finansiera de offentliga jobben. Vi ser faktiskt redan nu starka antydninga­r till finansieri­ngsutmanin­gar av det offentliga och de offentliga jobben – inte minst inom de åländska kommunerna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland