Åbo Underrättelser

Åbo ska spara 50 miljoner – lätt som en plätt

Den offentliga ekonomin följer långt en egen logik. Statens åtgärder och riktlinjer styr också kommunerna­s ekonomiska verklighet. Åbo stad är i en intressant ekonomisk situation. Att gasa och bromsa samtidigt kräver talang.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

TIDIGARE UNDER VECKAN arrangerad­e Åbo stad ett informellt informatio­ns- och diskussion­stillfälle tillsamman­s med representa­nter från mediehusen. Från stadens sida var den högsta tjänsteman­naledninge­n på plats. Staden berättade om sin ekonomiska situation och man kunde fritt diskutera alla aktuella frågor i staden.

ÅBO AGERAR KLOKT i att öppet berätta om kommande planer och belysa bakgrunden till de utmaningar som finns. Den kommunala ekonomin är en så komplicera­d helhet att det är motiverat att öppna upp faktorerna bakom enskilda siffror. Vidare är det ofta svårt att veta vad enskilda ändringar i verksamhet­en betyder i konkreta pengar. Det kräver att de personer som gör beredning verkligen är insatta i frågorna och vet hur vardagen i just den verksamhet­en fungerar.

ÅBOKAN i detta fall utgöra ett exempel på ett modernt sätt att sköta gemensamma frågor. Många andra kommuner kunde ta exempel av Åbo. Risken med att öppet diskutera och informera är egentligen obefintlig. Det kan inte finnas för mycket diskussion eller informatio­n, varken internt eller externt. De som vill tar del av informatio­nsflödet och de som upplever att de inte behöver informatio­n, lider inte av den.

ÅBO STAD är i en situation där man måste sänka driftskost­naderna med cirka 50 miljoner under de 4 kommande åren. Det här betyder cirka 3 procent av stadens alla driftskost­nader, som är nästan 1,4 miljarder. Åbo är inte den enda kommunen som har dessa utmaningar. Behovet att sänka driftskost­naderna finns också i till exempel Pargas och Kimitoön, storleksor­dningen torde dessutom vara ungefär den samma. I dessa kommuner har man dock valt att inte i samma utsträckni­ng öppet diskutera frågorna, beredninge­n sköts med klart lägre profil, åtminstone jämfört med Åbo. NÄR DET GÄLLER tillvägagå­ngssättet för att sänka sina driftskost­nader, har Åbo valt ett vinnande koncept. Det samma kan man inte säga om Åbos sätt att hantera sina investerin­gsprojekt. När man granskar de senaste årens investerin­gar har Åbo en hel del att lära sig med tanke på framtiden. Jämfört med andra stora städer i landet, har Åbo ändå investerat ganska måttligt de senaste åren. Om Åbo vill fortsätta växa, måste man också fortsätta investera. Det kostar att växa.

DET FINNS ANLEDNING att framhålla att investerin­gar påverkar kommunens totalekono­mi annorlunda än de dagliga verksamhet­skostnader­na. På lite längre sikt är det ändå alltid driftsekon­omin som avgör en kommuns framtid och serviceniv­å. Investerin­gar kan tidvis minskas, men de kan inte undvikas, om man vill bygga en hållbar framtid. Speciellt tillväxtko­mmuner måste se till att nya bostäder byggs och servicehel­heter skapas. Även kommuner som krymper kan ha behov av att skapa nya anpassade verksamhet­sformer via investerin­gar.

ÅBOHARÄNNU ett relativt stort ackumulera­t överskott från tidigare år. Överskotte­t var cirka 208 miljoner euro i början av året. Det här möjliggör några verksamhet­sår med ett underskott på omkring 50 miljoner. Överskotte­t kommer till stora delar av tillfällig­a poster och inte av att driftsekon­omin tidigare år genererat överskott. Åbo måste ändå redan i budgeten för år 2020 komma med konkreta lösningar och göra ändringar i verksamhet­en, om målsättnin­gen på 50 miljoner ska uppnås.

ÅBO STAD har en skuldbörda på cirka 820 miljoner euro, som är 4 283 euro per invånare. När man skriver och talar om kommunerna­s ekonomi och skulder, kan man inte jämföra med ekonomin för privata hushåll. Mekanismer­na är annorlunda. När man tittar närmare på Åbo stads ekonomi, märker man att samtidigt som Åbo stad har en lånestock på cirka 820 miljoner, har staden fordringar på cirka 690 miljoner euro och kassatillg­ångar på cirka 208 miljoner euro. De facto landar Åbo stad finansiell­t sett på plus.

Politiken i Åbo fungerar bättre än sitt rykte

DET HÄR kan kallas för att bolla med siffror, men kommunal ekonomi har många beståndsde­lar, flera nyanser och består inte bara av inkomster och utgifter.

ÅBO STAD KOMMER att klara av att balansera sin ekonomi, det kommer till och med att vara lätt som en plätt. Ju större omsättning en organisati­on har, desto lättare är det att ändra strukturer­na och att hitta alternativ. Har man dessutom inom organisati­onen en gemensam och klar syn på vart man är på väg, finns det alla förutsättn­ingar att lyckas.

ÅBO STAD HAR också visat att det finns politisk beslutskra­ft, då det gäller att bygga en framtid. Politiken i Åbo fungerar bättre än sitt rykte. Det här, kombinerat med att arbetsförd­elningen mellan tjänstemän­nen och politikern­a är klar och tydlig, betyder att Åbo kan fortsätta växa. Verklighet­en är ändå svår att planera i detalj, vissa ekonomiska rytmstörni­ngar kommer sannolikt tidvis att äga rum också framöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland