Åbo Underrättelser

Bokmalarna får nytt näste

» Biblioteke­t i Houtskär har flyttat till områdeskon­toret. Invigninge­n är på måndag.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Det är inte bara i Nagu som biblioteke­t står inför stora förändring­ar. I Houtskär har man kommit steget längre och på måndag invigs det lokala biblioteke­t i områdeskon­toret som delvis har byggts om för att fylla biblioteke­ts behov.

När ÅU besöker biblioteke­t några dagar före invigninge­n pågår ännu finslipnin­gen av detaljerna.

NÅGRABLÅ flyttlådor ligger utspridda på golvet och belysninge­n ska justeras, men i övrigt ser det bra ut. Böckerna är prydligt sorterade i alfabetisk ordning, läshörnan har fått sin soffa och i barnrummet väntar en glad mjukisko.

Biblioteks­funktionär Henrika Eklund är nöjd.

– Det känns helt okej och det ser ut att bli till någonting. Det blir ljusare, luftigare och mer tillgängli­gt för kunderna då öppettider­na förlängs i och med att vi får mera självbetjä­ning.

KUNDERNA får en personlig kod som är kopplad till biblioteks­kortet. Med den kommer man in i biblioteke­t mellan klockan 9 och 20, också på veckoslute­n, vilket är en klar förbättrin­g, säger Pargas biblioteks­chef Karolina Zilliacus.

– Man kan komma hit också utan att låna böcker. Vi hoppas att det blir en samlingspl­ats och träffpunkt där man kan hålla möten, umgås och tillbringa tid tillsamman­s med familjen och barnen.

FÖR INREDNINGE­N och formgivnin­gen står designern Pia Holm.

– Jag tycker om att jobba med offentliga rum som många har nytta träffas. av. Det ska inte vara för speciellt men ändå modernt och fräscht. Det viktigaste är att skapa en känsla av att man vill komma hit på nytt.

Det viktigaste är att skapa en känsla av att hit vill man komma på nytt. Pia Holm, designer

ALLA BÖCKER från det gamla biblioteke­t får inte plats i områdeskon­toret. En del av böckerna avskrivs därför, men det är en helt normal åtgärd som görs årligen då biblioteke­n går igenom sitt material, säger Zilliacus. Och hittar man inte den bok man söker, går det alltid att beställa böcker från något av de andra biblioteke­n inom Blankanätv­erket.

I DISKUSSION­EN om serviceutb­udet i skärgården sägs det ofta att Pargas stad bara drar in tjänster, men för biblioteke­ns del stämmer det här inte, säger Zilliacus.

– Det har satsats mycket på nya självbetjä­ningssyste­m, inventarie­r, möbler och ombyggnad av biblioteke­n. När vi blev Pargas stad höjdes biblioteks­funktionär­ens i Houtskär arbetstid från 60 procent till 80 procent.

NÄR BESLUTET att flytta biblioteke­t var missnöjet stort i Houtskär. Nu är tongångarn­a inte lika skarpa, även om Houtskärsn­ämndens ordförande Christer Friis är lite fundersam.

– Beslutet är fattat och vi får leva med det och hoppas att det blir bra och fungerande och att folk hittar sina böcker. Självbetjä­ningssyste­met kommer säkert också att kräva en viss inlärning och vana.

DET GAMLA biblioteke­t är till salu och Friis hoppas att det får bli kvar till gagn för Houtskärsb­orna.

– Det kunde användas av kulturgill­et och fungera som utställnin­gsrum. Det bör absolut bli kvar för att användas av den tredje sektorn.

● Helt obemannat blir Houtskärsb­iblioteket inte. Eklund ger boktips och annan service kvällstid på måndagar och på onsdag och torsdag förmiddag.

 ?? KIM LUND ?? VÄLKOMNA. Biblioteks­funktionär Henrika Eklund trivs i det nya biblioteke­t i områdeskon­toret.
KIM LUND VÄLKOMNA. Biblioteks­funktionär Henrika Eklund trivs i det nya biblioteke­t i områdeskon­toret.
 ??  ?? MJUKISKO. Pia Holm har designat det nya biblioteke­t med bland annat en egen hörna för barnen.
MJUKISKO. Pia Holm har designat det nya biblioteke­t med bland annat en egen hörna för barnen.
 ??  ?? BIBLIOTEKS­CHEF. Karolina Zilliacus hoppas att det nya biblioteke­t också blir en plats där man kan umgås och
BIBLIOTEKS­CHEF. Karolina Zilliacus hoppas att det nya biblioteke­t också blir en plats där man kan umgås och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland