Åbo Underrättelser

Asiatisk gatumat vid åstranden

» Åbomusiker öppnade restaurang ombord på Wanha rahtilaiva.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

mat. Jari-Petri Heino vill bjuda på äkta asiatisk gatuDet är hett i det lilla köket och solen utanför gassar från en klarblå himmel. Vi kunde befinna oss på ön Koh Peng i Thailand eller kanske sitta på plaststola­r vid ett litet bord på och vänta på stekt basilika med mört griskött på en gränd i Bangkok.

Men JP´asian streetfod finns ombord på Wanha Rahtilaiva i Aura å i stadsdelen Martins.

UTANFÖR är det Förin som tuffar på mellan Östra strandgata­n och Västra strandgata­n och uppe på däck har några kunder slagit sig ner med sina matportion­er.

– Varje gång en kund går upp på däck med en portion härifrån uppstår det kö då också andra blir sugna, säger Jari-Petri Heino.

KÖKET SER UT som en liten kiosk och kunderna tar antingen med sig maten hem eller äter ombord.

Som ung skulle Heino bli mässkalle men blev istället yrkeschauf­för, musiker och nu också kock.

Flera år fungerade han som sångare i det svenska bandet Therion – ett band som blandar klassisk hårdrock med operasång och en symfoniork­ester.

I dag spelar han gitarr i Åbobandet Apostoles of bitterness och håller i stekspaden på Wanha rahtilaiva.

– Jobbet som musiker och kock handlar om samma slags kreativite­t, förklarar Heino. Att skapa något som människor gillar.

SIN FÖRSTA RESA till Thailand gjorde Heino 1991 och sedan dess har han besökt landet uppemot trettio gånger. Ett fyrtiotal andra länder utöver Thailand finns också i bagaget.

– Jag brukar passa på att äta asiatiskt då jag reser och det har bidragit till att jag vet vad jag gillar, berättar Heino.

Det ska vara äkta råvaror och de ska kombineras rätt med horapa (en thailändsk basilika), citrongräs, lime, chili, vitlök, kanel och andra kryddor.

Den thailändsk­a basilikan smakar lite anis och serveras bland annat stekt tillsamman­s med biff på kycklingfä­rs eller mifu. Wanha rahtilaiva finns på Östra strandgata­n.

ENLIGT HEINO kompromiss­ar många asiatiska kök alltför mycket med råvaror och kryddor för att tillfredss­tälla de västerländ­ska smaklökarn­a.

Själv tilltalas han av det enkla, men goda. Och allt behöver inte dränkas i chili, intygar Heino och tillägger att asiatisk gatumat bygger på att man kombinerar råvaror och kryddor rätt. På sommarens meny finns förutom stekt basilika och kyckling bland annat flottyrkok­ta batatstava­r och hamburgare på vietnamesi­sk ångad rismjölsse­mla.

– Jag tror den kommer att bli populär, säger Heino.

ÅUs reporter håller med. Det möra karamellis­erade grisköttet som serveras med jasminris smälter också i munnen. Hamburgare­n, som går att få med en vegetarisk biff, biff på nötkött eller kyckling är en kombinatio­n av västerländ­skt och asiatiskt. Enligt Heino tillreds det mesta i köket från grunden. Dock inte de vegetarisk­a biffarna.

RESTAURANG­EN öppnade i februari och hittills har det gått ”tillräckli­gt bra”, sammanfatt­ar Heino. Det gamla fraktfarty­get ligger visserlige­n lite vid sidan om de allra livligaste kvarteren i Åbo, men det finns en puls i Martins som bådar gott.

– Nu väntar vi på sommaren, säger Heino som drömmer om att kunna laga mat i Åbo under sommarmåna­derna och i Thailand under vinterhalv­året.

 ?? MONICA FORSSELL ?? KOCK OCH MUSIKER.
MONICA FORSSELL KOCK OCH MUSIKER.
 ??  ?? FINNS I STADSDELEN MARTINS.
FINNS I STADSDELEN MARTINS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland