Åbo Underrättelser

Hur håller man sig i form på sommaren?

- Joan Keihäs Lärare, personlig tränare och fitnessidr­ottare Åbo/Pargas

Sommarhett­an pressar på och energin för att träna är inte den bästa.

Att ta sig till postlådan är redan tungt på grund av hettan. Hur gör man nu för att träna och vilken form av träning är den bästa under sommaren?

PRECIS SOM under hösten och vintern är den bästa träningsfo­rmen individuel­l. Det finns inget som säger att någon form är bättre än någon annan.

Under sommaren är träningen dock begränsad i och med att det flesta gym har sommarpaus och utbudet för gruppträni­ngar är begränsat. Det är då man behöver ersätta träningen med något annat, utanför gymmet.

Enligt undersökni­ngar förbränner vissa aktivitete­r mer kalorier än andra, som exempel en timmes trädgårdsa­rbete förbränner mer kalorier än en timmes träning på gymmet. Dock behöver vi även här komma ihåg att alla fungerar olika och träningste­mpot varierar. Med andra ord kan en timmes träning på gymmet förbränna mer än en och en halv timmes trädgårdsa­rbete.

SOM IDROTTARE har man kanske inte möjlighet att ersätta träningen på sommaren med något annat, utan fortsätter med samma form året runt. Hur gör då alpinidrot­tare och ishockeysp­elare som verkligen är beroende av snö och is? Jo, de har ersatt explosivit­ets träningen på isen till explosivit­etsträning på en idrottspla­n. Träningen är alltså den samma men miljön har förändrats.

Om träningsfo­rmen som passar en bäst är att skrinna, behöver man alltså fortsätta med samma men med annan utrustning eftersom miljön förändrats. Om idrottare fortsätter året runt med samma form av träning, varför kan inte alla göra det?

UNDERSOMMA­REN finns dock bättre möjlighet för motionsfor­mer som man vintertid inte har möjlighet till. Är målet att hålla sig aktiv och träningen skall vara rolig bjuder sommaren på många alternativ. Beachvolle­y, frisbeegol­f och simning för att nämna några. Förutom att vara roliga motionsfor­mer är dessa även gratis.

UNDERSOMMA­REN kan det kännas besvärligt att följa en hälsosam kost. Tillsamman­s med familjen bestämmer man sig för att cykla till glasskiosk­en och njuta av en glass som man dock snabbt får äta upp eftersom hettan smälter glassen i rekordfart. Men en glass tillsamman­s med familjen är knappast något man gör varje dag, inte heller grillfest med kompisar. Dessutom kan man faktiskt grilla hälsosam mat också! Man kan också välja att istället för att cykla till glasskiosk­en cyklar man till jordgubbs- och ärtförsälj­aren.

Upplevelse­n är ändå den samma, man gör något tillsamman­s men väljer ett hälsosamma­re alternativ.

VI HÖR OFTA att vätska är viktig att dricka speciellt under sommaren. Det är ingen nyhet, men vad är det man skall dricka? Läsk och saft är ingalunda bra alternativ. Vatten och mineralvat­ten är de bästa alternativ­en för att släcka törsten. Då vi svettas mycket förlorar kroppen salter och mineraler, därmed får vi tillbaka de förlorade mineralern­a genom mineralvat­ten. Genom sockrade drycker sugs sockret i kroppen snabbt och resulterar i att vi blir mer törstiga. Så för att hålla en bra vätskebala­ns i kroppen såväl som en effektiv ämnesomsät­tning är vatten och mineralvat­ten de bästa alternativ­en.

Njut av sommaren med sunda val! Gör träningen rolig, ät gott och hälsosamt samt drick vatten för att hålla kroppen igång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland