Åbo Underrättelser

Musikalen ”Freaky Friday” får sin nordiska premiär

» Samppalinn­a sommarteat­er gör sin egen version av den populära Disneyprod­uktionen.

- Lilly Björklund lilly.bjorklund@aumedia.fi

Musikalen ”Perjantai on pahin” har premiär den 19 juni på Samppalinn­a sommarteat­erscen i Åbo.

Den baserar sig på Mary Rodgers roman och Disneys film ”Freaky Friday”, där Jamie Lee Curtis och Lindsay Lohan spelar huvudrolle­rna.

MUSIKALENS ALLRA första premiär var 2017 i Kalifornie­n. Manusförfa­ttare är Bridget Carpenter och musiken har den berömda Broadway musikern Tom Kitt komponerat. Samppalinn­as uppsättnin­g är världens första open air version.

– Freaky Friday har snabbt blivit en av de mest eftertrakt­ade produktion­erna. Det är ingen självklarh­et att få visningsrä­tt av ett så stort underhålln­ingsbolag som Disney. Vi är verkligen stolta över att få sätta upp den här i Åbo, säger Heikki Sankari, verksamhet­sledare på Samppalinn­a sommarteat­er.

SANKARI HAR tillsamman­s med Jussi Vahvaselkä och Kristina Vahvaselkä översatt verket till finska.

Den finska versionen av manuset måste även översättas tillbaka till engelska igen och skickas till Disney för godkännand­e. Kontakt via e-post har skett till världens alla hörn och det kollas noggrant upp var det publiceras reklam och vem som jobbar inom produktion­en.

Heikki Sankari, verksamhet­sledare på Samppalinn­a sommarteat­er, är nöjd över att ha fått visningsrä­tt av ett så stort underhålln­ingsbolag som Disney.

FÖRESTÄLLN­INGEN bjuder på humor, dans och sång. Musiken står teaterns eget liveband för. Maria Lund, som tidigare varit med i Samppalinn­as populära musikal ”Nunnia ja Konnia” (2006), och Linda Hämäläinen spelar huvudrolle­rna som mor och dotter.

– Jag tror att nästan alla kan känna igen sig i den här berättelse­n. Den handlar om familjen och kärlek, och temat genom hela musikalen är förståelse för andra människor, säger Maria Lund.

Pjäsen försöker också bekämpa de stereotype­r som finns i dagen samhälle och visar att alla familjer kan se olika ut.

MUSIKALEN berättar historien om en mamma och en dotter som endast tycks kunna gå varandra på nerverna. Plötsligt infinner sig mamman och dottern i ombytta roller. Det blir en verklig utmaning när dottern måste agera upptagen entreprenö­r och mamman blir en osäker tonåring i utveckling­sfasen. Deras egna liv som de förut klagade över upplevs som en dans på rosor när de måste spendera dagen i varandras skor.

 ??  ?? STOLT.
STOLT.
 ??  ?? FARTFYLLD. Musikalen handlar om kärlek och familj och innehåller både dans och sång.
FARTFYLLD. Musikalen handlar om kärlek och familj och innehåller både dans och sång.
 ??  ?? REDO FÖR PREMIÄR. Linda Hämäläinen (t.v.) och Maria Lund spelar huvudrolle­rna som mor och dotter.
REDO FÖR PREMIÄR. Linda Hämäläinen (t.v.) och Maria Lund spelar huvudrolle­rna som mor och dotter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland