Åbo Underrättelser

Inget ”tionde läsår” på svenska i Åbo

» Men flera möjlighete­r finns för dem som inte har fått studieplat­s efter grundskola­n.

- Annina Suominen

2 508 studieplat­ser i Åbo har sökts av 2 631 ungdomar som har gått ut grundskola­n i år.

Hälften har sökt till gymnasier, hälften till yrkesutbil­dningar.

För dem som inte kom in dit de ville, eller inte kom in någonstans, finns det flera möjlighete­r.

Både Åbo yrkesinsti­tut och Axxell i Åbo tar emot ansökninga­r till olika utbildning­slinjer under hela året. Den som är intressera­d ska kontakta skolorna för mera informatio­n om hur utbildning­en kan läggas upp.

Vid Axxell i Åbo finns det åtminstone inför hösten lediga platser för dem som vill studera till närvårdare eller ta en grundexame­n inom turism. Även sjöfarten har någon enstaka ledig plats inför hösten.

På www.studieinfo.fi hittar man informatio­n om lediga studieplat­ser i Finland.

TURUN ILTALUKIO ordnar en utbildning­shelhet för dem som vill höja sina grundskole­betyg och/eller läsa gymnasieku­rser.

Utbildning­en räcker mellan ett halvt och ett år. Den som vill anmäla sig ska kontakta Turun iltalukio, som hjälper eleven att göra upp en personlig studieplan. Det ordnas även kurser under sommaren.

UTBILDNING­EN ÄR finskspråk­ig. Något liknande finns inte på svenska i Åbo.

– Nej, vi har tyvärr inte ett liknande arrangeman­g på svenska. Men när vi har kollat våra niondeklas­sister så har vi sett att i princip alla kommer in på någon av andra stadiets utbildning­slinjer. De som inte har kommit in dit de velat har oftast kommit in någon annanstans, säger Liliane Kjellman, svensk bildningsd­irektör i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland