Åbo Underrättelser

Avtar krogboomen?

Antalet krogar ökar inte längre på samma sätt som tidigare. Brist på kunder, säger krögare.

- Emma Strömberg 040-180 3032 emma.stromberg@aumedia.fi

Förra året var ett rekordår i antalet nya restaurang­er och krogar. Då ökade antalet lokaler med alkoholuts­känkning med 15 stycken. Året innan, år 2017, ökade antalet krogar med 12 stycken.

Sedan 2015 har antalet restaurang­er och barer ökat med 32 i Åbo. Men nu verkar tillväxten mattas av.

Fastän det har öppnat nya restaurang­er och barer i Åbo i år, till exempel Nomad Food&Wine och Bar Rica på Kristinega­tan, har det totala antalet krogar inte ökat.

TIMO Lappi, vd på turism- och restaurang­förbundet MaRa, konstatera­r att det har öppnat väldigt många nya restaurang­er under de senaste fem åren.

När man frågar krögare om den hårdnande konkurrens­en är standardsv­aret oftast att alla vinner på att branschen växer. Men Lappi konstatera­r att det kan bli tufft för krögare när konkurrens­en blir hela tiden blir hårdare.

– Det är bra för branschen att det inte hela tiden kommer nya aktörer, säger Lappi.

JANNE Juvonen, vd för Voiveljet som äger flera restaurang­er i Åbo, bland annat Smör och E. Ekblom, konstatera­r att Åbo har nått den nivån att det börjar bli brist på kunder.

– Bra restaurang­er finns det alltid plats för, men konkurrens­en är hård. Det är inte lätt att klara sig, säger Juvonen.

LAPPI tar upp att det finns många nya oerfarna krögare som har en dröm om att öppna en egen restaurang, men blir överraskad­e av alla

Åbo har nått den nivån att det börjar bli brist på kunder. Janne Juvonen, Voiveljet

kostnader, till exempel höga hyror i Åbo och Helsingfor­s.

Juvonen instämmer, och tillägger att det med jämna mellanrum dyker upp aktörer som rubbar marknaden genom att hålla en lägre prisnivå.

–Men de klarar sig sällan länge, säger Juvonen. DET brukar ofta lyftas fram att förhålland­et mellan pris och kvalitet är väldigt bra i Åbo, vilket vittnar om att konkurrens­en är hård.

Juvonen konstatera­r att prisnivån kanske är onödigt låg i Åbo på grund av nya aktörer som sätter en ohållbart låg prisnivå.

Voiveljet startade med restaurang­en Smör i Åbo för tio år sedan. Företaget driver också Panini, Tiirikkala, Göran och Bruukki.

 ?? MONICA FORSSELL ?? RÄTTA KRYDDOR MED RÄTTA RÅVAROR. Det möra karamellis­erade grisköttet serveras med jasminris. En av rätterna som serveras på Wanha rahtilaiva, en av Åbos nya restaurang­er.
MONICA FORSSELL RÄTTA KRYDDOR MED RÄTTA RÅVAROR. Det möra karamellis­erade grisköttet serveras med jasminris. En av rätterna som serveras på Wanha rahtilaiva, en av Åbos nya restaurang­er.
 ?? MARCUS BACKLUND ?? STATISTIK. Grafiken visar antalet utskänknin­gstillstån­d som Regionförv­altningsve­rket beviljat i Åbo under respektive år. Statistike­n inkluderar alltså både restaurang­er och barer.
MARCUS BACKLUND STATISTIK. Grafiken visar antalet utskänknin­gstillstån­d som Regionförv­altningsve­rket beviljat i Åbo under respektive år. Statistike­n inkluderar alltså både restaurang­er och barer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland