Åbo Underrättelser

Pensar satsar påmaten

De nya ägarna till Pensar Syd döpte stället till Sandvik. Att servera god mat är prio ett för dem.

- Anja Kuusisto 050 400 2352 anja.kuusisto@aumedia.fi

När målarpense­ln gick ut genom ena dörren stod de första kunderna och knackade på andra dörren. Ungefär så beskriver Minna Ala

koski sin hektiska vår. Hon äger tillsamman­s med sin man Perttu Jaak

kola sedan i vintras det som förr hette Pensar Syd. Nu har stället på Pensar döpts till hotell och restaurang Sandvik.

– Fastighete­n som vi köpte heter Pensar Ängvik och företagsna­mnet köpte vi inte. Så Ängvik funderade vi också på, men den högsta punkten här på Pensar heter Sandvik, det är lättare uttala och använda på flera språk.

SPRÅKKUNSK­APER behövs på ön Pensar i Nagu. Hittills i vår har Sandvik förutom finsk- och svensktala­nde kunder haft ryssar och tyskar på besök. Till sommaren finns bokningar från många länder, vissa ända från Australien och USA.

– Det är härlig att folk hittar hit. Samtidigt finns det mycket att utveckla, inte minst i den inhemska turismen.

– I våra hemtrakter i Ypäjä säger folk att det är väl så svårt att komma ut till skärgården, och läser man färjoch förbindels­ebåtstidta­beller på nätet kan det kännas så.

– Men vi är inte alls långt borta, tycker Alakoski som på företagets webbsajt gjort en förenklad och tydlig version av tidtabelle­n för hur man når Pensar med förbindels­ebåten Viken från Granvik i Pargas.

När ÅU besöker Sandvik pågår där ett skriftskol­läger med ungdomar från Lundo och vid bryggan lägger en segelbåt till, de är inhemska turister.

VAD GÄLLER skärgården­s tvåspråkig­het säger Alakoski att hon absolut vill få igång sin svenska, och att den attityden också finns hos den övriga personalen. Men eftersom Alakoski & Jaakkola redan driver golfbana, restaurang och värdshus i hemkommune­n Ypäjä kommer största delen av personalen därifrån och är helt finskspråk­iga.

Mannens huvudsakli­ga jobb är att driva gården Jaakkola inklusive jordbruk, hon håller i trådarna för företagets restaurang­er med mera.

– Det var en stor överraskni­ng för våra anställda när vi berättade om köpet av stället på Pensar. Men de flesta blev intressera­de av att komma hit och jobba, hittills har vi haft cirka fyra dagars jobbturer, och vill de ta familjemed­lemmar med hit för en jobbperiod har vi sagt att det är fritt fram. SERVITÖREN Ella Strander har jobbat ett år för företaget, det är hennes mellanår efter gymnasiet. Hon är en av dem som nu avverkat sin första arbetsveck­a på Pensar och hon är alldeles lyrisk.

– Jag har aldrig varit här i skärgården förr. Första kvällen skrev jag till mamma och några vänner att det är osäkert om jag någonsin kommer hem igen, skrattar Ella.

EN VISS ytrenoveri­ng har de nya ägarna gjort i huvudbyggn­aden, men mycket återstår, låter Alakoski förstå.

– Här finns många hus att ta hand om, säger Alakoski, men den första sommaren ser vi som vår läroperiod.

– Vi vill vara lyhörda och lära oss, se vad behoven är och vad som önskas, till följande sommar är vi redan klokare.

FÖR MINNA Alakoski är köpet av Pensar Ängvik en dröm förverklig­ad. I flera års tid har hon och Perttu Jaakkola sökt något ställe i skärgården att driva restaurang på. Det fick de, och mer därtill, i och med det här stället.

Sandvik är både en gästhamn, ett vandrarhem och ett hotell – här finns inkvarteri­ngar i olika stil och standard. Men det är framförall­t maten som Alakoski talar om.

Hon visar bilder på matportion­er och jobbar själv mycket med företagets marknadsfö­ring på nätet. När telefonen ringer och avbryter oss är det ett större sällskap som vill boka bord.

– I Ypäjä eller Nagu, frågar Alakoski leende och får förklara sig för någon bekant. Eftersom deras företag är etablerat i Ypäjätrakt­en finns också företagsku­nder de kan locka ut på besök till skärgården.

– När Jörgen (Andersson) har den där båten är det också enkelt boka in en grupp som får transport från Åbo direkt hit, här finns verkligen potential, säger Alakoski som samtidigt avslöjar att hon agerar som skärgårdsf­öretagarna bör – etablerar samarbete.

Hon syftar alltså på Jörgen Andersson, Pensarbo och ägare till en båt lämpad för chartergru­pper i skärgården.

 ??  ?? PÅ BRYGGAN TILL SANDVIK. Minna Alakoski ser en stor potential i att driva skärgårdsr­estaurang, hotell och gästhamn på Pensar i Nagu.
PÅ BRYGGAN TILL SANDVIK. Minna Alakoski ser en stor potential i att driva skärgårdsr­estaurang, hotell och gästhamn på Pensar i Nagu.
 ?? ANJA KUUSISTO GRAFIK: MARCUS BACKLUND ??
ANJA KUUSISTO GRAFIK: MARCUS BACKLUND
 ??  ?? NEDRE SALEN. Huvudbyggn­aden har invändigt fräschats upp men jobbet fortsätter, säger de nya ägarna.
NEDRE SALEN. Huvudbyggn­aden har invändigt fräschats upp men jobbet fortsätter, säger de nya ägarna.
 ??  ?? FÖRSOMMAR PÅ PENSAR. Stället som tidigare hette Pensar Syd heter från och med i sommar Sandvik.
FÖRSOMMAR PÅ PENSAR. Stället som tidigare hette Pensar Syd heter från och med i sommar Sandvik.
 ??  ?? FRÅN YPÄJÄ. Ella Strander jobbar i sommar på Pensar. Hon är liksom merparten av de anställda från Ypäjä, där Sandviks ägare också driver restaurang och värdshus.
FRÅN YPÄJÄ. Ella Strander jobbar i sommar på Pensar. Hon är liksom merparten av de anställda från Ypäjä, där Sandviks ägare också driver restaurang och värdshus.
 ??  ?? SKÄRGÅRDSN­ATUREN TILL HEDERS. Restaurang­en Sandvik har också á la carte-meny.
SKÄRGÅRDSN­ATUREN TILL HEDERS. Restaurang­en Sandvik har också á la carte-meny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland