Åbo Underrättelser

Taxin i kommundele­n Pargas får nytt telefonnum­mer

Efter elva år med telefoncen­tralen belägen i Vasa blir det nytt nummer från den 1 juli – i Pargas kommundel.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004/ mikael.heinrichs@aumedia.fi

PARGAS. Den nya telefoncen­tralen kommer att befinna sig i Helsingfor­s som en del av det nya samarbetsa­vtal som en stor del av de enskilda bilisterna i Partaxi ingått med Taksi Länsisuomi (som saknar ett svensksprå­kigt namn). Taksi Länsisuomi i sin tur köper förmedling­stjänsten av Taksi Helsinki – där det lovats att betjäninge­n fungerar också på svenska.

FRÅNOCHMED den 1 juli slutar det tidigare numret gälla och det enda numret för centralise­rade taxibestäl­lningar och taxiboknin­gar i Pargas kommundel är 0100 0700. I skärgårdsd­elarna gäller det fortfarand­e att ha koll på chaufförer­nas egna nummer.

Taksi Länsisuomi är ett andelslag med verksamhet i både Åbotrakten samt Satakunta.

Enligt Per-Erik ”Pärre” Arola, ordförande för Partaxi, är det redan nu möjligt att boka sin taxi via det nya numret, eftersom numren kommer att fungera parallellt under juni månad.

Enligt Arola finns det 15–20 taxibilar i trafik i Pargas, men alla är inte med i den nya förmedling­en, utan vissa tar emot bokningar och uppdrag endast via sina egna kanaler.

– Visst kan man också framöver ringa direkt till bilen, men till exempel under veckoslut och nätter kan det vara svårt att veta vem som är på jobb, säger Arola.

TROTS ATT jourskyldi­gheten vid taxistatio­nen i Pargas slopades i och med lagändring­en som trädde i kraft den 1 juli i fjol har man inom Partaxi kommit överens om att man trots det har en bil som har jour alla nätter.

Partaxis webbsida www.partaxi. fi kan fortfarand­e användas till att göra förhandsbo­kningar, också efter den 1 juli.

Den riksomfatt­ande mobilappen Valopilkku fungerar i och med det nya samarbetet också i Pargas. Via appen kan man beställa sin taxi eller förhandsbo­ka en taxi samt också ge feedback till chauffören efteråt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland