Åbo Underrättelser

Gammal brandbil blev som ny

» Nästan fyra år och 1 500 arbetstimm­ar senare är den amerikansk­a brandbilen upprustad.

- Adrienne Westerback 045-137 3663/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Ett långt men roligt projekt. Så beskriver Per Sundström, ledare för Kimito FBK:s veteranavd­elning, jobbet med den gamla brandbilen.

– Det är fråga om 1 500 timmar som vi har arbetat med det här så det känns skönt och vi får nog vara nöjda, säger han.

Tillsamman­s med övriga medlemmar i veteran- och alarmavdel­ningen har man samlats så gott som varje måndag i närmare fyra års tid för att jobba med upprustnin­gen.

Och visst har det varit mödan värt. Den gamla Dodge Power Wagon-bilen blev klar i våras och har nu inregistre­rats igen efter ett stillaståe­nde på 33 år.

BRANDBILEN kom till Kimito brandstati­on från ett amerikansk­t restlager år 1959, men avregistre­rades 1986 då den ansågs vara för gammal för att användas som släcknings­bil.

Eftersom den inte längre var i bruk sålde kåravdelni­ngen den några år senare till Henry Andersson och Tony Wuorio.

– Den stod utanför den gamla brandstati­onen ett bra tag efter det, och vi tänkte nog länge att man borde göra något med den, säger Hasse Korsström, vice kårchef i Kimito FBK.

Korsström tänkte först köpa den av Andersson och Wuorio, men istället donerade de tidigare ägarna den till FBK:s veteranavd­elning 2015.

Upprustnin­gen har främst skett i Korsströms egen hall, och även om det inte alltid gjordes något konkret varje vecka så träffades man ändå för att planera, säger han.

Men några särskilda motgångar har de ändå inte stött på under arbetets gång.

– Det har till exempel inte uppstått några större tekniska bekymmer, säger Per Sundström. Reservdela­rna har vi beställt från USA och det har inte varit problem att få tag på dem heller.

NUFUNGERAR Dodgen äntligen och man har provåkt den några gånger.

– Det är en speciell upplevelse, skrattar Per Sundström. Det är ganska skakigt att sitta inne i den, och därför vill man nog inte köra så mycket fortare än 60–70 kilometer i timmen.

Från och med nu kommer brandbilen att stå i den nyutbyggda delen av brandstati­onen, men man kommer också att visa upp den på olika veteranbil­sdagar.

Man har redan varit med bilen till Pargas på en träff för retrobilar och kommer också att ta den till traktorkav­alkaden i Kimito i juli.

Både Sundström och Korsström tycker att restaureri­ngen har varit lärorik.

– Åtminstone jag har lärt mig av det här och också av de andra som har varit med, säger Korsström.

– Och så har det varit roligt att samlas för att göra något tillsamman­s, tillägger Sundström.

MEN PROJEKTEN tar inte slut även om Dodgen står klar.

– Det finns fortfarand­e grejer att jobba med här, ler Per Sundström. Vi planerar bland annat att så småningom fixa en slags museiutstä­llning av gammal brandstati­onsutrustn­ing och gamla brandbilsd­elar inne i den nya stationen.

Kimito FBK:s veteranavd­elning träffas i brandstati­onen en gång i månaden där de samlas i ett nytt klubbrum för att umgås.

Enligt Per Sundström verkar det också finnas ett behov för träffarna eftersom alla alltid dyker upp.

– Mycket har förändrats sedan vi var aktiva i FBK så det är roligt att träffas och prata om gamla minnen, säger han.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ??
ADRIENNE WESTERBACK
 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? SOM NY. Efter flera års jobb är den gamla brandbilen vid Kimito FBK klar. Per Sundström (t.v.) och Hasse Korsström har varit med från början och är mycket nöjda med resultatet.
ADRIENNE WESTERBACK SOM NY. Efter flera års jobb är den gamla brandbilen vid Kimito FBK klar. Per Sundström (t.v.) och Hasse Korsström har varit med från början och är mycket nöjda med resultatet.
 ??  ?? INSTRUMENT­BRÄDAN. Brandbilen­s inredning är speciell.
INSTRUMENT­BRÄDAN. Brandbilen­s inredning är speciell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland