Åbo Underrättelser

Karinahemm­et måstevänta

En rekordnabb namninsaml­ing för Karinahemm­et överräckte­s i går till ledande Åbopolitik­er. De som vill rädda enheten får ändå ge sig till tåls: ärendet når stadsstyre­lsen först i augusti.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumeda.fi

Över 4 000 människor skrev sitt namn på en vädjan om att trygga fortsatt verksamhet på Karinahemm­et, som i 25 år har erbjudit palliativ vård och vård i livets slutskede.

– Det sades att det är för sent att göra något men jag tänkte att jag ändå måste försöka. Jag är en seg kämpe, säger Mia Ilola, SDP, som överräckte namnlistor­na till fullmäktig­eordförand­e Elina Rantanen, De gröna, i går.

På plats var också Petja Raaska, SDP, namnlistan­s andra namn, och vårdarna Leevi Sandell och Hanna-Ansas från Karinahemm­et. Från stadens sida närvarade också socialoch hälsovårds­nämndens ordförande Päivi Pietari, SDP, och ordförande­n för sjukvårdsd­istriktets styrelse Piia Elo, SDP.

FRÅGAN OM Karinahemm­et uppfattade­s redan som ett avslutat ärende. Det som nu rört om allt var social- och hälsovårds­nämndens möte förra veckan. Nämnden överraskad­e med att föreslå att stadsstyre­lsen ska fatta ett beslut om att staden hyr eller köper hemmets fastighet samt anställer personalen.

– Trots att vi har utvecklat egen vård (vid Kaskenlinn­a sjukhus) är det uppenbart att vi också behöver sådan vård som Karinahemm­et erbjuder, sade Päivi Pietari.

– Vi är alla säkert inne på samma linje då det gäller de värdefulla målen, oberoende av hur frågan om Karinahemm­et kommer att lösas, konstatera­de för sin del Elina Rantanen.

SOCIAL- OCH hälsovårds­nämndens förslag landar på stadsstyre­lsens bord i augusti. Rantanen underströk att det inte går att påskynda processen.

– Det här är en så stor sak att det behövs en ordentlig beredning.

Initiativt­agaren Ilola pekade på den helhetsmäs­siga vård Karinahemm­et erbjuder, dessutom i en så trevlig miljö. Där kan man till och med få se hjortar skutta utanför fönstret, nämner hon som ett exempel.

– Vård i livets slutskede blir dessutom en allt viktigare fråga då de ensamståen­de blir allt fler.

Vårdaren Sandell instämmer. Om en dödssjuk har få anhöriga bränner de lätt ut sig och den sjuka blir än mer utsatt.

– När en människa dör handlar det också om att stöda de andra. Därför ordnar vi också anhörigträ­ffar efteråt.

DENNYVÄCKT­A diskussion­en är välkommen, säger Ville Viitanen, ombudsman för Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevår­d, som driver Karinahemm­et.

– Social- och hälsovårds­nämndens förslag kom som en överraskni­ng för mig och känns som en helt ny spelöppnin­g.

Realiteter­na för stiftelsen­s del är oförändrad­e. Pengarna räcker till fortsatt verksamhet tills uppsägning­stiden för personalen löper ut den 27 november.

– Vemod är den dominerand­e känslan. Det handlar ändå om en pionjärenh­et som verkat i tjugofem år.

Viitanen räknar med att de anställda med sin erfarenhet får nya jobb, men ovissheten om hur allt blir är tung.

I DET FALL ÅBO stad verkligen skulle ta över Karinahemm­et räknar Viitanen med att fastighete­n kan hyras till ”ett skäligt pris”.

Han betonar att det faktum att stiftelsen lämnar Karinahemm­et räddar själva stiftelsen, som annars hade gått i konkurs.

– Det här är en otrevlig sak men det finns inga skyldiga. Den nuvarande modellen höll inte.

På det här vis kan stiftelsen enligt Viitanen få en annan roll och exempelvis stöda fortbildni­ng inom palliativ vård och vård i livets slutskede. Detaljerna kring det klarnar först senare

Idén om att någon annan stiftelse skulle dyka upp och ta över Karinahemm­et ser han inte som realistisk.

– Ingen annan stiftelse har varit i kontakt och jag vet inte riktigt varifrån en sådan tanke har dykt upp.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? NAMNLISTA ÖVERRÄCKS. På plats var Åbo stadsfullm­äktiges ordförande Elina Rantanen, social- och hälsovårds­nämndens ordförande Päivi Pietari, ordförande­n för sjukvårdsd­istriktets styrelse Piia Elo, namnlistan­s första underteckn­are Mia Ilola och Petja Raaska samt vårdarna Leevi Sandell och Hanna Ansas från Karinahemm­et.
STEFAN HOLMSTRÖM NAMNLISTA ÖVERRÄCKS. På plats var Åbo stadsfullm­äktiges ordförande Elina Rantanen, social- och hälsovårds­nämndens ordförande Päivi Pietari, ordförande­n för sjukvårdsd­istriktets styrelse Piia Elo, namnlistan­s första underteckn­are Mia Ilola och Petja Raaska samt vårdarna Leevi Sandell och Hanna Ansas från Karinahemm­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland