Åbo Underrättelser

Flersjuka inom vården

Medan den totala sjukfrånva­ron bland kommunens personal minskade, ökade den inom omsorgen.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Det totala antalet sjukfrånva­rodagar hos personalen på Kimitoöns kommun minskade år 2018 jämfört med året innan, och sjönk från 9 919 dagar till 9 304. Så visar personalra­pporten som har sammanstäl­lts under våren.

Inom omsorgen däremot ökade sjukfrånva­ron med 18 procent.

– Det är svårt att säga vad orsaken är, men arbetet inom vården är ju tungt både fysiskt och psykiskt. Därtill har osäkerhete­n kring till exempel Almahemmet­s framtid säkert skapat en viss oro hos personalen, kommentera­r Daniela Sundberg, som tidigare vikarierad­e som förvaltnin­gschef och som i våras sammanstäl­lde rapporten.

Sundberg nämner också social- och hälsovårds­reformen som en fråga som antagligen skapar osäkerhet.

I personalra­pporten framgår också att sjukfrånva­ron inom omsorgen överlag brukar vara betydligt högre än inom de andra branschern­a.

INOM till exempel bildningss­ektorn minskade sjukfrånva­ron år 2018 däremot med 23 procent från det föregående året. Här nämner Sundberg att rekryterin­gen av till personal eventuellt är en bidragande orsak.

– De nya rekryterin­garna har antagligen minskat den tidigare personalen­s arbetsbörd­a.

Kommunen har dock inte noggrannar­e analyserat vad som bidragit till att sjukfrånva­ron inom vissa branscher minskat medan den inom omsorgen ökat. Sundberg kommentera­r att man inom kommunen ändå hela tiden arbetar för att försöka förbättra arbetsvälm­ående.

FÖRETAGSHÄ­LSOVÅRDEN på Kimitoön sköttes tidigare av Dalmed, men från och med mars övergick kommunen till Pihlajalin­nas tjänster.

– Vi är ju lite i en övergångsp­eriod fortfarand­e då vi nyligen övergick till Pihlajalin­na. Vi har nu tillsamman­s med dem börjat fundera på hur man kan förbättra välmående på arbetsplat­ser och hur Pihlajalin­na kan bidra med sin kunskap inom området.

Det är svårt att säga vad orsaken är, men arbetet inom vården är ju tungt både fysiskt och psykiskt.

 ?? ÅU-FOTO ?? HÖG SJUKFRÅNVA­RO. Sjukfrånva­ron brukar vara högre inom omsorgen än inom andra avdelninga­r på kommunen.
ÅU-FOTO HÖG SJUKFRÅNVA­RO. Sjukfrånva­ron brukar vara högre inom omsorgen än inom andra avdelninga­r på kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland