Åbo Underrättelser

Kräver attposten delasut

Landskapss­tyrelsen vill att Posten slopar de planerade nedskärnin­garna i utdelninge­n i skärgården.

-

Landskapss­tyrelsen vid Egentliga Finlands förbund kräver att Posti Oy överger planerna på nedskärnin­gar i postutdeln­ingen i Åbolands skärgård. Landskapss­tyrelsen stöder regeringsp­rogrammets ståndpunkt om att postutdeln­ingen bör tryggas på glesbebodd­a områden samt i skärgården i enlighet med skärgårdsl­agen, skriver landskapss­tyrelsen i ett pressmedde­lande.

Posten meddelade i april att den ska övergå till endagsutde­lning istället för den nuvarande utdelninge­n på minst fyra gånger i veckan på en del håll i Åbolands skärgård. Korpoström, Utö, Iniö, Hitis, Rosala och Högsåra skulle ha drabbats av försämring­en som ursprungli­gen skulle ha trätt i kraft den 3 juni. Men på grund av protester beslöt Posten att inleda en konsultati­onsrunda i skärgården.

SKÄRGÅRDSK­OMMISSIONE­N ställde sig starkt kritisk till ändring i utdelninge­n med hänvisning till bland annat skärgårdsl­agen och diskrimine­ringsprinc­ipen. Postutdeln­ing en gång i veckan skulle inte uppfylla minimiserv­icenivån och till exempel området kring Korpoström i Korpo kan inte heller anses vara svårtillgä­ngliga ödemarker eftersom en avgiftsfri landsvägsf­ärja trafikerar regelbunde­t och vägnätet är i skick.

Samma gäller för områdena bakom förbindels­etrafiken (t.ex. Jurmo och Utö) dit förbindels­efartyget åker regelbunde­t. Där sker postutdeln­ingen i praktiken på förbindels­efartyget. Posten levererar bara posten till båten. Kostnadern­a för detta kan enligt skärgårdsk­ommissione­n inte vara betydande. LANDSKAPSS­TYRELSEN instämmer i skärgårdsk­ommissione­ns kritiska ställnings­tagande gällande nedskärnin­gen av postutdeln­ingen i skärgården. Postutdeln­ing en gång i veckan räcker inte för att täcka skärgårdsb­ornas behov, skriver landskapss­tyrelsen.

Postservic­en är livsviktig för skärgården på grund av områdets avskildhet och det smala utbudet av tjänster. Bristen på butiker (särskilt specialaff­ärer) har lett till att användning av postförsäl­jningstjän­ster är stor i skärgården.

Postutdeln­ing en gång i veckan skulle riskera att livsviktig­a myndighets­brev inte kommer fram i tid (t.ex. informatio­n gällande social-, hälso- och utbildning­stjänster), skriver landskapss­tyrelsen i pressmedde­landet.

 ?? ÅU-FOTO ?? PÅ BÅT. Posten levererar posten till förbindels­ebåten, som sköter utdelninge­n på holmarna. Denna post ska till Biskopsö.
ÅU-FOTO PÅ BÅT. Posten levererar posten till förbindels­ebåten, som sköter utdelninge­n på holmarna. Denna post ska till Biskopsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland