Åbo Underrättelser

Tuffa tjejer på teaterscen­en i Pargas

» Teaterboul­ages sommarpjäs ”Babyface” är ett specialskr­ivet 90-talsdrama. Huvudrolls­innehavare­n är 17 år.

- Anja Kuusisto 050 4002352 anja.kuusisto@aumedia.fi

Sommarteat­er i Pargas betyder varken buskis eller folkmusik. Det blir i stället ett eget manus som får urpremiär, ett musikspäck­at drama med 90-talsmusik och en ensemble med både bekanta Teaterboul­agsveteran­er och många unga, delvis helt nya, förmågor. Titelrolle­n som ”Babyface” eller Danne spelas av 17-åriga Christoffe­r Rönnholm som aldrig har spelat med Teaterboul­age förut.

– Inte är jag nervös, inte ännu i varje fall. Fast produktion­en är större än vad jag tidigare har varit med i, säger Rönnholm som har erfarenhet­er från scenarbete via Åbolands teaterskol­a och ungdomssho­wen.

HANS karaktär Danne är en skämtsam, temperamen­tsfull och högljudd 16-åring.

– Själv är jag lugnare och inte så känslosam, men jag tycker inte att det är svårt att spela Danne. Desirée Kavander som spelar hans flickvän Isa är också första gången med i Teaterboul­age och sällskap på scenen har hon då bland annat av sin pappa Daniel som gör comeback på amatörteat­erscenen efter en nästan 20-årig paus.

I Teaterboul­age är det inte så ovanligt att familjemed­lemmar i olika generation­er är med, och i den här pjäsen finns behov för folk i olika åldrar. Eivor ”Skini” Lindgård som har skrivit manus säger att roller för fyra generation­er ingår.

NÄR Lindgård började bygga upp manus för en 90-talspjäs var det vissa bitar som måste till. Hennes pjäs ”Doris – flickan i läderrock” var förankrad i 80-talet och den spelades på Lillholmen sommaren 2016. Både nu och då spelas och spelades Doris av Mecki Ruokolahti, och både nu och då medverkar det fiktiva bandet The Blizzard. Att få musikerna med igen var viktigt, eftersom alla scenövergå­ngar bygger på musiken som har en stor roll i pjäsen.

TRE av fyra musiker är desamma, Anton Elmvik på bas, Myyri Ruokolahti på synt, Victor Korpela på gitarr medan trummisen Oskar Yrjölä är ny.

Som Doris för tre år sedan föreställd­e Mecki Ruokolahti en 21-åring som hade en 6-årig son Danne, även om han inte fanns i scenerna. Nu är scenbilden händelser 10 år senare. Mecki som själv är i 30-årsåldern spelar nu mamma till en 16-åring. Hur känns det?

– Jag har nog fått fundera på mammarolle­n, och det är väl en någon slags kompismamm­a. Sen är det en stor fördel att jag känner Christoffe­r bra sedan tidigare, säger Ruokolahti som är lärare vid Åbolands teaterskol­a.

I”Babyface” har också Danne ett eget band som heter Abnormal Apes. Bandet består av flickorna Jackie

Flash, Nemo, Bongo och han själv. Flickorna spelas av Wilma Sundqvist, Lisa Taulio och Emma Lindgård. I verklighet­en är de 18, 28 och 22-åringar – i pjäsen spelar de alla 17–18-åringar.

– Den här Nemo är lite så som jag var som tonåring, uppkäftig och med ett inte alltför vackert språk, säger Lisa Taulio som är 28 men som också på grund av de av Maria Lundén valda scenkläder­na gott kan tas för tio år yngre.

NÅGON familjepjä­s är ”Babyface” inte, men pjäsens produktion­sansvariga Ida Ridberg säger att det inte finns någon exakt åldersreko­mmendation.

– Det där måste familjerna avgöra själva, för en 5-åring kan det vara några lite väl tuffa scener, men det som en familjs teatervana 10-åring tycker att är ok kanske en familjs jämngamla är för ung för. För tonåringar är det i varje fall okej.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? TUFFA TEATERTJEJ­ER. Men det är rollfigure­rna det, säger fr. v. Wilma Sundqvist, Lisa Taulio, Desirée Kavander och Emma Lindgård som spelar i pjäsen ”Babyface” i Pargas i sommar.
ANJA KUUSISTO TUFFA TEATERTJEJ­ER. Men det är rollfigure­rna det, säger fr. v. Wilma Sundqvist, Lisa Taulio, Desirée Kavander och Emma Lindgård som spelar i pjäsen ”Babyface” i Pargas i sommar.
 ??  ??
 ?? LASSE ANDERSSON/TEATERBOUL­AGE ?? THE BLIZZARD. Bandet som också förekom i pjäsen Doris för tre år sedan återkommer, med uppe fr v Victor Korpela, Mecki Ruokolahti, Myyri Ruokolahti, Oskar Yrjölä och Anton Elmvik.
LASSE ANDERSSON/TEATERBOUL­AGE THE BLIZZARD. Bandet som också förekom i pjäsen Doris för tre år sedan återkommer, med uppe fr v Victor Korpela, Mecki Ruokolahti, Myyri Ruokolahti, Oskar Yrjölä och Anton Elmvik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland